Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Για 41 χρόνια μέχρι τον θάνατό του τον Οκτώβριο του 2011, ο Μουαμάρ Καντάφι έκανε κάποια πραγματικά εκπληκτικά πράγματα για τη χώρα του και επανειλημμένα προσπάθησε να ενώσει και να ενδυναμώσει ολόκληρη την Αφρική.

Έτσι, παρά αυτό που ακούσατε στο ραδιόφωνο, που προβλήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή στην τηλεόραση, ο Καντάφι έκανε μερικά ισχυρά πράγματα που δεν χαρακτηρίζουν έναν “κακό δικτάτορα” όπως απεικονίζεται από τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

1. Στη Λιβύη ένα σπίτι θεωρείται φυσικό ανθρώπινο δικαίωμα

Στο πράσινο βιβλίο του Καντάφι αναφέρει: “Το σπίτι είναι βασική ανάγκη τόσο του ατόμου όσο και της οικογένειας, επομένως δεν πρέπει να ανήκει σε άλλους”. Το πράσινο βιβλίο του Καντάφι είναι η πολιτική φιλοσοφία του επίσημου ηγέτη, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1975 και προοριζόταν για ανάγνωση για όλους τους Λίβυους ακόμη και να συμπεριληφθούν στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών.

2. Η εκπαίδευση και η ιατρική περίθαλψη ήταν όλα ελεύθερα

Στο πλαίσιο του Καντάφι, η Λιβύη θα μπορούσε να καυχηθεί με μία από τις καλύτερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Επίσης, εάν ένας πολίτης της Λιβύης δεν είχε πρόσβαση στην επιθυμητή εκπαιδευτική σειρά ή στη σωστή ιατρική περίθαλψη στη Λιβύη, χρηματοδοτείτο για να μεταβεί στο εξωτερικό.

3. Ο Καντάφι πραγματοποίησε το μεγαλύτερο έργο άρδευσης στον κόσμο

Το μεγαλύτερο σύστημα άρδευσης στον κόσμο, γνωστό και ως το τεράστιο ανθρωπογενές ποτάμι, σχεδιάστηκε έτσι ώστε το νερό να είναι άμεσα διαθέσιμο σε όλα τα λιβυκά σε ολόκληρη τη χώρα. Χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση Καντάφι και είπε ότι ο ίδιος ο Καντάφι το ονόμασε “το όγδοο θαύμα του κόσμου”.

4. Ήταν ελεύθερη να ξεκινήσει μια γεωργική επιχείρηση

Εάν κάποιος Λίβυος ήθελε να ξεκινήσει ένα αγρόκτημα, του εδίνετο ένα σπίτι, αγροτική γη και ζωντανό απόθεμα και σπόροι όλα δωρεάν.

5. Μία υποτροφία δόθηκε σε μητέρες με νεογέννητα μωρά

Όταν μια γυναίκα της Λιβύης γεννούσε της εδίνετο 5000 (δολάρια ΗΠΑ) για τον εαυτό της και το παιδί.

6. Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν ελεύθερη

Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν ελεύθερη στη Λιβύη και δεν πληρώνεις καθόλου ηλεκτρικούς λογαριασμούς!

7. Φτηνή Βενζίνη

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καντάφι η τιμή της βενζίνης στη Λιβύη ήταν μόλις 0,14 (δολάρια ΗΠΑ) ανά λίτρο.

8. Ο Καντάφι αύξησε το επίπεδο εκπαίδευσης

Πριν από το Καντάφι, μόνο το 25% των Λιβύης ήταν γραμματέας. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 87%, με 25% πτυχία πανεπιστημίων.

9. Η Λιβύη είχε τη δική της κρατική τράπεζα

Η Λιβύη είχε τη δική της κρατική τράπεζα, η οποία παρείχε δάνεια σε πολίτες με μηδενικό ποσοστό τόκων από το νόμο και δεν είχαν εξωτερικό χρέος.

10. Το χρυσό δηνάριο

Πριν από την πτώση της Τρίπολης και την άκαιρη κατάρρευση του, ο Καντάφι προσπάθησε να εισαγάγει ένα ενιαίο αφρικανικό νόμισμα συνδεδεμένο με χρυσό. Ακολουθώντας τα βήματα του περασμένου μεγάλου πρωτοπόρου Marcus Garvey, ο οποίος πρώτος εξήρε τον όρο “Ηνωμένες Πολιτείες της Αφρικής”. Ο Καντάφι ήθελε να εισαγάγει και να εμπορεύεται μόνο το αφρικανικό χρυσό δηνάριο – μια κίνηση που θα έριχνε την παγκόσμια οικονομία σε χάος.

Το Δηνάριο ήταν ευρέως αντίθετο από την «ελίτ» της σημερινής κοινωνίας και ποιος θα μπορούσε να τους κατηγορήσει. Τα αφρικανικά έθνη θα είχαν τελικά την εξουσία να βγούν από το χρέος και τη φτώχεια και μόνο το εμπόριο σε αυτό το πολύτιμο εμπόρευμα. Θα μπορούσαν τελικά να λένε «όχι» στην εξωτερική εκμετάλλευση και να χρεώσουν ό, τι θεώρησαν κατάλληλους για πολύτιμους πόρους. Έχει ειπωθεί ότι το χρυσό δηνάριο ήταν ο πραγματικός λόγος για την εξέγερση που προκάλεσε το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να εξαφανιστεί ο ειλικρινής ηγέτης.

Έτσι, ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν τρομοκράτης;

Λίγοι μπορούν να απαντήσουν δίκαια στην ερώτηση αυτή, αλλά αν μπορεί κανείς, είναι πολίτης της Λιβύης ο οποίος έχει ζήσει κάτω από τη βασιλεία του; Όποια και αν είναι η περίπτωση, φαίνεται μάλλον προφανές ότι έκανε κάποια θετικά πράγματα για τη χώρα του παρά τη φημολογούμενη φήμη που περιβάλλει το όνομά του. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσετε να θυμηθείτε όταν κρίνετε στο μέλλον.

Αυτό το περίεργο ντοκιμαντέρ βίντεο εξηγεί μια ενδιαφέρουσα, αν και μάλλον διαφορετική, ιστορία από αυτή που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here