Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Εμφανίζεται βαθιά μετατόπιση των γεωπολιτικών συμμαχιών, γεγονός που τείνει να υπονομεύσει την ηγεμονία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας στη Μέση Ανατολή καθώς και στη Νότια Ασία.

Αρκετοί από τους πιο αδύναμους συμμάχους της Αμερικής έχουν “αλλάξει τις πλευρές”. Τόσο το NATO όσο και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) βρίσκονται σε κρίση.

Τουρκία και ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται από βαθιές διχόνοιες, που απορρέουν σε μεγάλο βαθμό από την αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία – που αποτελεί το βαρέων βαρών όπλο του ΝΑΤΟ – αγωνίζεται τώρα εναντίον των Κούρδων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Αμερική στη βόρεια Συρία, δηλαδή οι ΗΠΑ που είναι μέλος του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν κούρδους επαναστάτες που αγωνίζονται εναντίον κράτους μέλος του ΝΑΤΟ.

Ενώ η Τουρκία παραμένει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ -που διαθέτει ολοκληρωμένο και συντονισμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας-, η κυβέρνηση Ερντογάν αγόρασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας S400 της Ρωσίας, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί έναντι των Κούρδων αντιπροσώπων της Αμερικής στη Βόρεια Συρία.

Ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τώρα το σύστημα αεράμυνας ενός εχθρού του αμερικανικού ΝΑΤΟ ενάντια σε αντάρτες που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ.

Με τη σειρά της, η Τουρκία απέστειλε στρατεύματα στη Βόρεια Συρία με σκοπό την τελική προσάρτηση μέρους της επικράτειας της Συρίας. Με τη σειρά της, η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν δημιουργήσει μια συμμαχία ευκολίας.

Το Ισραήλ είναι σταθερός υποστηρικτής του σχηματισμού ενός κουρδικού κράτους στο Ιράκ και της Βόρειας Συρίας, το οποίο θεωρείται ως ορόσημο για το σχηματισμό του Μεγάλου Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης από το Ισραήλ περισσότερων από 200.000 εβραϊκών εθνοτικών Κούρδων στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Με τη σειρά της, διακυβεύεται η διμερής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Περιττό να πούμε ότι αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν επίσης στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ-Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με το Ιράν, γεγονός που συμβάλλει τελικά στην υπονόμευση των στρατηγικών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Η Νέα Μέση Ανατολή

Η στρατηγική της Ουάσιγκτον συνίσταται στην αποσταθεροποίηση και αποδυνάμωση των περιφερειακών οικονομικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Ιράν. Αυτή η πολιτική συνοδεύεται επίσης από μια διαδικασία πολιτικού κατακερματισμού (βλ. Χάρτη παρακάτω)


Από το Πόλεμο του Κόλπου (1991), το Πεντάγωνο έχει μελετήσει τη δημιουργία ενός «Ελεύθερου Κουρδιστάν» το οποίο θα περιλαμβάνει την προσάρτηση τμημάτων του Ιράκ, της Συρίας και του Ιράν καθώς και της Τουρκίας (βλ. χάρτη). Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία θα παραμείνει ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ;

Το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία

Ο οικονομικός αποκλεισμός της Σαουδικής Αραβίας που στρέφεται κατά του Κατάρ έχει δημιουργήσει μια ρήξη στις γεωπολιτικές συμμαχίες που έχει αποδυναμώσει τις ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) είναι βαθιά διχασμένο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να πλαισιώνουν τη Σαουδική Αραβία κατά του Κατάρ. Με τη σειρά του το Κατάρ έχει την υποστήριξη του Ομάν και του Κουβέιτ. Περιττό να πούμε ότι το ΣΣΚ, το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχος της Μέσης Ανατολής της Αμερικής, εναντίον του Ιράν, βρίσκεται σε πλήρη ασυνεννοησία.

Ενώ η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο Κατάρ, η κυβέρνηση του Κατάρι έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν. Επιπλέον, η Τεχεράνη ήρθε στη διάθεσή της αμέσως μετά τον αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας.

Ενώ η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ (USCENTCOM) έχει την έδρα της σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ εκτός της Ντόχα, ο κύριος εταίρος του Κατάρ στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών, είναι το Ιράν. Με τη σειρά του, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα συμμετέχουν ενεργά στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ.

Το Ιράν και το Κατάρ συνεργάζονται ενεργά στην εξόρυξη ναυτιλιακού φυσικού αερίου στο πλαίσιο κοινής δομής ιδιοκτησίας του Κατάρ-Ιράν. Αυτοί οι τομείς θαλάσσιου αερίου είναι στρατηγικοί, αποτελούν τα μεγαλύτερα αποθέματα θαλάσσιων αερίων στον κόσμο που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο.

Με άλλα λόγια, ενώ συνεργάζεται ενεργά με το Ιράν, το Κατάρ έχει μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία στην πράξη στρέφεται κατά του Ιράν. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ που εδρεύει στο Κατάρ είναι υπεύθυνη για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον εχθρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, ο οποίος αποτελεί τον κύριο εταίρο του Κατάρ στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η δομή αυτών των διατομεακών συμμαχιών είναι αντιφατική. Θα αλλάξει η κατάσταση των ΗΠΑ στην κατάσταση του Κατάρ;

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει ιδρύσει στρατιωτική βάση στο Κατάρ.

Αυτές οι νέες ευθυγραμμίσεις έχουν επίσης άμεση σχέση με τις διαδρομές αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το Κατάρ εγκατέλειψε το έργο του αγωγού μέσω της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας το οποίο υποστηρίζεται από την Αμερική, υπέρ της διαδρομής του αγωγού μέσω του Ιράν από το Asuleyeh μέσω του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας, το οποίο υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Ο γεωπολιτικός έλεγχος της Ρωσίας για τους αγωγούς φυσικού αερίου που εισέρχονται στην Ευρώπη έχει ενισχυθεί ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Με τη σειρά του, το Κατάρ έχει επίσης την τάση να ενσωματώνει τις διαδρομές αγωγών που συνδέουν το Ιράν με το Πακιστάν και την Κίνα μέσω του λιμένα Asaluyeh του Ιράν.

 

Το Πακιστάν, την Ινδία και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)

Έγινε μια άλλη σημαντική αλλαγή στις γεωπολιτικές σχέσεις, η οποία έχει βαθιές επιπτώσεις στην ηγεμονία των ΗΠΑ τόσο στην Κεντρική όσο και στη Νότια Ασία.

Στις 9 Ιουνίου 2017, τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν έγιναν ταυτόχρονα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), της Ευρασιατικής οικονομικής, πολιτικής και αμοιβαίας ασφάλειας, κυριαρχούμενης σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και τη Ρωσία. Περιττό να πούμε ότι η ένταξη της Ινδίας και του Πακιστάν στην SCO επηρεάζει τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας τους με τις ΗΠΑ.

Ενώ η SCO με έδρα στο Πεκίνο δεν είναι επίσημα “στρατιωτική συμμαχία”, χρησιμεύει ως γεωπολιτικό και στρατηγικό “αντίβαρο” στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους του. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η SCO έχει επεκτείνει τη συνεργασία της σε θέματα στρατιωτικών υποθέσεων και πληροφοριών. Παιχνίδια πολέμου διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της SCO.

Με το Πακιστάν και την Ινδία ως πλήρη μέλη, η SCO περιλαμβάνει τώρα μια εκτεταμένη περιοχή η οποία σήμερα περιλαμβάνει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

SCO Διεύρυνση

Η ταυτόχρονη εγκαθίδρυση και των δύο χωρών ως πλήρων μελών της ΕΕΚ δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά σηματοδοτεί μια ιστορική μετατόπιση των γεωπολιτικών ευθυγραμμίσεων, η οποία επηρεάζει de facto τη δομή των οικονομικών και στρατιωτικών συμφωνιών. Επιπλέον, έχει επίσης αντίκτυπο στην εσωτερική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, η οποία χρονολογείται από την ανεξαρτησία των χωρών.

Αναπόφευκτα, αυτή η ιστορική μετατόπιση αποτελεί ένα χτύπημα ενάντια στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει αμυντικές και εμπορικές συμφωνίες με το Πακιστάν και την Ινδία.

Ενώ η Ινδία παραμένει σταθερά ευθυγραμμισμένη με την Ουάσινγκτον, το πολιτικό στραγγαλισμό της Αμερικής στο Πακιστάν (μέσω συμφωνιών στρατιωτικών και πληροφοριών) έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας των εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών του Πακιστάν με την Κίνα, για να μην αναφέρουμε την ένταξη της Ινδίας και του Πακιστάν στην SCO ευνοεί τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τη συνεργασία με τη Ρωσία, την Κίνα και την Κεντρική Ασία σε βάρος των ιστορικών σχέσεών τους με τις ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, αυτή η διεύρυνση της SCO αποδυναμώνει τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Αμερικής τόσο στη Νότια Ασία όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Έχει επίσης σχέση με τις διαδρομές αγωγών ενέργειας, τους διαδρόμους μεταφορών, τα σύνορα και την αμοιβαία ασφάλεια, τα θαλάσσια δικαιώματα.

Με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων του Πακιστάν με την Κίνα, από το 2007, ο αμερικανικός συμπλέκτης για την πολιτική του Πακιστάν – ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής καθώς και από τις συνδέσεις της Ουάσινγκτον με τη στρατιωτική υπηρεσία του Πακιστάν – αποδυναμώνεται ανεξίτηλα.

Η πλήρης ένταξη του Πακιστάν στην SCO, οι δεσμοί της με την Κίνα και το Ιράν πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση των εξουσιών της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ.
Τελικές παρατηρήσεις

Η ιστορία μας λέει ότι η δομή των πολιτικών συμμαχιών είναι θεμελιώδης.

Αυτό που ξεδιπλώνεται είναι μια σειρά αντιφατικών εγκάρσιων συνασπισμών τόσο «με» τις ΗΠΑ όσο και «εναντίον» των ΗΠΑ.

Βλέπουμε αλλαγές στις πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην αποδυνάμωση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Είναι η Τουρκία πρόθυμη να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ; Είναι διμερής σχέση με την Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), το οποίο αποτελεί το πιο ισχυρό σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, δεν λειτουργεί πλέον. Το Κατάρ όχι μόνο ευθυγραμμίστηκε με το Ιράν, αλλά συνεργάζεται ενεργά με τη Ρωσία.

Με τη σειρά τους, οι διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας της Αμερικής με το Πακιστάν και την Ινδία επηρεάζονται επίσης μετά την προσχώρηση των δύο χωρών στην SCO, η οποία αποτελεί μια de facto στρατιωτική συμμαχία που κυριαρχείται από την Κίνα και τη Ρωσία.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here