Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Η αναλυτής Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ, η οποία παρακολούθησε τα γεγονότα στη Συρία πολύ προσεκτικά για τα τελευταία χρόνια και έχει πάρει συνέντευξη από πολλούς επαναστατημένους πολίτες και κατοίκους του Συριακού Γκολάν, δημοσίευσε μια λεπτομερή έρευνα για τις εξελίξεις στη νότια Συρία στο blog War on the Rocks την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τσούρκοφ δήλωσε ότι το πεδίο εφαρμογής της συμμετοχής του Ισραήλ στη νότια Συρία άλλαξε τους τελευταίους μήνες σε απάντηση στις επιτυχίες του καθεστώτος στον εμφύλιο πόλεμο και στην εδραίωση του Ιράν στη Συρία. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποιεί για το τελευταίο σε κάθε πιθανή περίσταση και έχει επανειλημμένα πει ότι το Ισραήλ θα εργαστεί για να το αποτρέψει.

Σύμφωνα με αναφορές των ξένων ΜΜΕ, οι Ισραηλινοί έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων και στόχων του Συριακού Στρατού που συνδέονται με το Ιράν και τις σιιτικές του πολιτοφυλακές, εκτός από την μακρόχρονη στόχευση των συνοδειών που μεταφέρουν όπλα στη Χεζμπολάχ. Ο Τσούρκοφ αναφέρθηκε επίσης σε άλλες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα.

Δεκάδες επαναστάτες που μίλησαν με τον Τσούρκοβα περιέγραψαν μια σημαντική αλλαγή στο ποσό της βοήθειας που λαμβάνουν από το Ισραήλ. Επιπλέον, είπε ότι τουλάχιστον επτά σουνιτικές οργανώσεις στο Συριακό Γκολάν λαμβάνουν τώρα όπλα και πυρομαχικά από το Ισραήλ, μαζί με χρήματα για να αγοράσουν πρόσθετα όπλα.

Η αλλαγή αυτή έγινε σε μια εποχή που η Αμερική μείωσε σημαντικά τη συμμετοχή της στη νότια Συρία. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Trump έκλεισε το κέντρο επιχειρήσεων. Η CIA έτρεξε στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, η οποία συντόνισε τη βοήθεια σε ανταρτικές οργανώσεις στη νότια Συρία. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες αντάρτες που έτυχαν τακτικής οικονομικής υποστήριξης από τις Η.Π.Α. έχουν στερηθεί αυτής της στήριξης.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ έχει επίσης αυξήσει την πολιτική βοήθειά του σε χωριά που ελέγχονται από τους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας φαρμάκων, τροφίμων και ενδυμάτων. Το περασμένο καλοκαίρι, το Ισραήλ αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι παρέχει πολιτικές ενισχύσεις σε χωριά στο Συριακό Γκολάν, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ισχυρισμούς ότι παρέχει επίσης στρατιωτική βοήθεια.

Ο Τσούρκοφ δήλωσε ότι αυτές οι κινήσεις του Ισραήλ αποσκοπούν να εμποδίσουν την πρόοδο του καθεστώτος Assad στο Γκολάν και την κατάκτηση των χωριών που βρίσκονται κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Ωστόσο, έγραψε, υπάρχει ένα κενό στις προσδοκίες μεταξύ των δύο πλευρών. Οι αντάρτες αναμένουν απεριόριστη υποστήριξη από το Ισραήλ, ενώ ορισμένοι ελπίζουν ακόμη να βοηθήσουν στις προσπάθειές τους να ανατρέψουν το καθεστώς. Τα σχέδια του Ισραήλ είναι πολύ πιο μετριοπαθή και προορίζονται ως δράση κράτησης.

Οι σχετικά μετριοπαθείς σουνίτες αντάρτες, τους οποίους ο ισραηλινός αμυντικός οργανισμός ονομάζουν «ντόπιοι», ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των συριακών-ισραηλινών συνόρων, εκτός από δύο περιοχές – μια ελεγχόμενη από το καθεστώς περιοχή στο βόρειο Γκολάν και ένα τμήμα του νότιου Γκολάν που ελέγχεται από έναν κλάδο του Ισλαμικού Κράτους, Jaysh Khalid ibn al-Walid. Σύμφωνα με τον Τσούρκοφ, το Ισραήλ βοηθά επίσης τους αντάρτες στον πόλεμό τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ του ISIS και άλλων οργανώσεων επαναστατών τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτές οι μάχες δεν έχουν επιφέρει σημαντική αλλαγή στην ανάπτυξη των δυνάμεων. Ωστόσο, οι ανταρτών είπαν στον Τσούρκοφ ότι το Ισραήλ άρχισε πρόσφατα να τους βοηθά με τις αεροπορικές επιθέσεις και με αντιπυραυλικά συστήματα στις ισλαμικές κρατικές θέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των μαχών.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here