Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Για δεκαετίες, οι εκμεταλλευτικές νεοϊμπεριαλιστικές γεωπολιτικές στρατιωτικές και οικονομικές (mis) περιπέτειες έχουν καταστρέψει γενιές σε όλη την Μέση Ανατολή. Από τη συνεχιζόμενη καταστολή των Παλαιστινίων, την Πετροπολιτική του Περσικού Κόλπου, τις αποστολές αλλαγής καθεστώτος σε όλη την ιστορική Μεσοποταμία, το Λεβάντ και το Μαγκρέμπ, η Μέση Ανατολή ήταν το γεωπολιτικό / γεωοικονομικό βραβείο του 20ού αιώνα που οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του δεν επέτρεψαν την ειρήνη μιας ημέρας από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Σήμερα, πάνω από εκατό χρόνια μετά τη διαβόητη συμφωνία Sykes-Picot μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, αναδύεται μια νέα Μέση Ανατολή με ένα ξεκάθαρο βόρειο και νότιο μπλοκ που αντιτίθενται μεταξύ τους, αλλά καθένας έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα . Επιπλέον, ενώ το βόρειο μπλοκ αποτελείται από βασικούς σοβιετικούς συμμάχους του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράκ, το νότιο μπλοκ διατηρεί παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αν και τα βασικά μέλη αυτής της περιοχής προσπαθούν να διαφοροποιήσουν οικονομικά και διπλωματικά τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό ισχύει σίγουρα τόσο για τη Σαουδική Αραβία όσο και για τον de facto (σύντομα επίσημο) σύμμαχό της Ισραήλ, καθώς και για την Αίγυπτο που στρέφεται πίσω σε μια θέση που προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ιστορικά καλές σχέσεις με τη Μόσχα και τις συνεχείς καλούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Το λογικό συμπέρασμα σε ένα τέτοιο σχηματισμό είναι η σταθερότητα, όσο δυσάρεστη μπορεί να είναι μια σταθερότητα για μερικά έθνη της Μέσης Ανατολής. Αυτά είναι καλά νέα για μερικούς από τους σημαντικότερους δρόμους που περιλαμβάνουν την OneBeltOne Road της Κίνας, την εμπορική οδό, το εμπόριο και την logistics superhighway.

Αλλά όπως οι βασικοί δρόμοι της Κίνας που συνδέουν τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία με την Ευρώπη μέσω της Ευρασίας παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης, οι θαλάσσιες ζώνες κατά μήκος του δρόμου One Belt-One γίνονται γρήγορα τα πιο ανησυχητικά σημεία διαμάχης με τις οποίες επιδιώκουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δημιουργούν ανησυχία για την Κίνα και τους εταίρους της.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά το Κέρας της Αφρικής και το Σουδάν, στα βόρεια του Κέρατος.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Κέρας της Αφρικής και τα κοντινά κράτη για τους εξής λόγους:

  1. Η ζώνη της Μέσης Ανατολής

Ακριβώς όπως οι δρόμοι από το Πακιστάν στη Νότια Ασία μέσω του Ιράν, ο βόρειος αραβικός κόσμος και η βορειοανατολική Μεσόγειος αντιπροσωπεύουν τα βασικά δρομολόγια Ανατολής-Δύσης για έναν δρόμο One Belt-One, το ίδιο συμβαίνει και με τη θαλάσσια εκδοχή του ίδιου του καναλιού του Σουέζ Διαδρομή.

Το εμπόριο από τον Ινδικό Ωκεανό προς τη Μεσόγειο, το οποίο διέρχεται από το στενό BabelMandeb που συνδέει τον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό ευρύτερα με την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, είναι επομένως ο άξονας γύρω από τον οποίο βρίσκεται αυτή η σημαντική διαδρομή.

Εξαιτίας αυτού, οι χώρες που συνορεύουν με το Bab-el-Mandeb και την Ερυθρά Θάλασσα είναι τα νέα γεωπολιτικά «βραβεία» που κερδίζονται, ειδικά τώρα που η ανάδυση μιας νέας ισορροπίας της γης στη Μέση Ανατολή τείνει γρήγορα .

  1. Ο Πρόεδρος του Σουδάν επαίνεσε τη Ρωσία

Ο μακρύς αξιωματούχος του Σουδάν Omar Bashir συναντήθηκε πρόσφατα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι όπου επαίνεσε τη Ρωσία για την ύπαρξη σταθερού συνεργάτη του Σουδάν. Όπως και η Ρωσία, η Κίνα έχει επίσης δεσμευτεί εμφανώς για την εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν σε μια εποχή που οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν τη δημιουργία του Νότου Σουδάν το 2011.

Ο Πρόεδρος Μπασίρ δήλωσε στον Sputnik ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να συνεχίσουν να αγνοούν την ενότητα του Σουδάν και να δημιουργήσουν πέντε νέα κράτη από το Σουδάν. Τον ονόμασε μια “μεγάλη συνωμοσία” των Ηνωμένων Πολιτειών για να καταστήσει αποτελεσματικό το Σουδάν μη οντότητα, εκμεταλλευόμενοι τις φαινομενικές εντάσεις.

Ο πρόεδρος του Σουδάν μίλησε με ενθουσιασμό για τη δημιουργία μιας πιθανής ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Σουδάν, την οποία είπε ότι είναι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να προστατεύσει τον Χαρτούμ από τις φιλοδοξίες της Ουάσινγκτον.

Είπε,

“Θέλουμε να αναπτύξουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία από τις προσλήψεις σε συμβούλους. Έχουμε ένα πρόγραμμα για την πλήρη αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων Όλος ο εξοπλισμός μας είναι ρωσικός, επομένως, χρειαζόμαστε συμβούλους σε αυτόν τον τομέα ».

Μια ρωσική παρουσία στο Σουδάν θα ήταν ένα αναμφισβήτητο προπύργιο στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο θα λειτουργούσε υπέρ της αποτροπής του Σουδάν από το να γλιστρήσει στο χάος που οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενορχηστρώσουν. Η παρουσία της Ρωσίας είναι επίσης αντικειμενικά υγιής για τις θαλάσσιες ζώνες της Κίνας από και προς το κανάλι του Σουέζ.

  1. Η βάση της Κίνας στο Τζιμπουτί

Φέτος, η Κίνα άνοιξε την πρώτη της ναυτική και εφοδιαστική βάση στη μικρή πολιτεία του Τζιμπουτί στην καρδιά του Κέρατος της Αφρικής. Ενώ οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν επίσης βάσεις, το μήνυμα της Κίνας προς τον ευρύτερο κόσμο είναι σαφές: η ασφάλεια και η σταθερότητα των υδάτων που περιβάλλουν το Κέρας της Αφρικής είναι υψίστης σημασίας. Οι θαλάσσιες οδοί μιας ζώνης ενός δρόμου στην περιοχή πρέπει να παραμείνουν απαλλαγμένες τόσο από την πειρατεία όσο και από την κακόβουλη κρατική παρέμβαση που επιδιώκει να διαταράξει την ομαλή ροή των εμπορευμάτων από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα του Ινδικού ωκεανού προς την ανατολική ακτή της Αφρικής.

Μια ρωσική βάση στο Σουδάν θα επαινούσε την Κίνα στο Τζιμπουτί, εφόσον οι πολύ βασικοί σύμμαχοι θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα, τόσο κατά μήκος του Bab-el-Mandeb όσο και της Ερυθράς Θάλασσας. Μια τέτοια παρουσία θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, την οποία τόσο το Ισραήλ όσο και τα μέλη του Κόλπου επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν, παρά το γεγονός ότι το Ριάντ και το Τελ Αβίβ διατηρούν μια δημόσια συμμαχία με το Κάιρο.

  1. Η Κίνα έφερε σταθερότητα στη Σομαλία

Παρά τη μακροχρόνια φήμη ως αποτυχημένο κράτος, το οποίο έχει γίνει λίγο περισσότερο από ένα ψευδο-αποτυχημένο κράτος, η Σομαλία εξαρτάται περισσότερο από την Κίνα για επενδύσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα από πολύ καιρό. Ενώ το καθήκον της σταθεροποίησης στη Σομαλία και της εξάλειψης του προβλήματος της πειρατείας στο κόστος της Σομαλίας είναι μια σημαντική δέσμευση, η Κίνα φαίνεται να έχει κάνει μια ανάλυση κόστους-οφέλους και αποφάσισε υπέρ συνεχών επενδύσεων στο Σουδάν, ενώ συνεργάζεται σε θέματα ασφάλειας με το Μογκαντίσου. Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη για το πόσο σοβαρά η Κίνα παίρνει τη μακροχρόνια θέση της στο Κέρας της Αφρικής.

  1. Κινέζικες επενδύσεις στην Αιθιοπία για την υποβιβασμένη μαλακή ισχύ

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η ανίκανη ηγεσία του Γκορμπατσόφ είχε καταστρέψει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Αιθιοπία, οι ΗΠΑ έσπευσαν να γεμίσουν το κενό μετά την πτώση του Mengistu Haile Mariam.

Ωστόσο, οι σημερινές αμερικανικές σχέσεις με την Αιθιοπία έχουν υποτιμηθεί ρεαλιστικά από τις τεράστιες ποσότητες κινεζικών άμεσων επενδύσεων σε νομισματικά και υποδομικά μέσα στη χώρα.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας Andrew Korbyko,

“Η Αιθιοπία, η οποία είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην Αφρική και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, είναι ο πρώτος εταίρος της Κίνας στην ηπειρωτική Ευρώπη και το Πεκίνο μόλις έχτισε τον σιδηρόδρομο Τζιμπουτί-Αντίς Αμπέμπα ως de-facto προσφέροντας αποτελεσματικά αυτή την απέραντη αλλά ανερχόμενη αφρικανική μεγάλη δύναμη. Βλέποντας πως το εμπόριο Αιθιοπίας-Κίνας θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα να περάσει από το CPEC καθ ‘οδόν προς τη Λαϊκή Δημοκρατία, είναι λογικό να αρχίσει να προασπίζει το Παγκόσμιο Πολεμικό Ναυτικό το ASGA SLOC μεταξύ Γκουαντάρ και Τζιμπουτί μαζί με τους Κινέζους ».

Εδώ βλέπουμε πώς η Κίνα βοηθά την Αιθιοπία να ανακτήσει τις σχέσεις της με τη θάλασσα, παρακάμπτοντας έτσι την Ερυθραία, η οποία είναι μεσοπρόθεσμα συμφέρουσα από την Αιθιοπία, αλλά και δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου η Ερυθραία και η Αιθιοπία μπορούν να συμβιβάσουν αργά τις σιωπηρώς κακές σχέσεις τους μέσω αμοιβαίας θέσης ως τμήμα του One Belt-One Road.

Σε ακόμη πιο άμεσο χρόνο, η Ρωσία θα μπορούσε να εμπλακεί σε ουσιαστικές σχέσεις με την Αντίς Αμπέμπα, χρησιμοποιώντας επίσης τις καλές της σχέσεις με την Κίνα ως εαρινό συμβούλιο για να το αναπτύξει. Εάν είναι δυνατό για το Πακιστάν να αναπτύξει μια θετική παρουσία στην περιοχή ως αποτέλεσμα της θέσης του κατά μήκος του δρόμου One Belt-One, η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει κάτι παρόμοιο. Αν η Ρωσία γίνει όλο και πιο σημαντικός εταίρος του Σουδάν, ενώ χρησιμοποιεί το οικονομικό κύρος της Κίνας στην Αιθιοπία για να αυξήσει το γεωπολιτικό κύρος της στην περιοχή, αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο ένα χρήσιμο διπλωματικό “win-win” όλα τα μέρη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Σε όλα αυτά τα θέματα, οι ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο. Εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τόσο εύκολα τις εδραιωμένες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής ώστε να δημιουργήσουν μεγάλη αστάθεια στον αραβικό κόσμο, είναι ανησυχητική η πραγματικότητα ότι η αστάθεια της περιοχής του Κέρατος της Αφρικής, αλλά και οι εσωτερικές κρίσεις στο Σουδάν και πέραν αυτής, ωριμάζουν για εκμετάλλευση από ό, τι στη Μέση Ανατολή.

Χωρίς αμφιβολία, ο επόμενος μεγάλος ανταγωνισμός για παγκόσμια κυριαρχία δεν θα είναι στη Μέση Ανατολή αλλά στο κοντινό Κέρας της Αφρικής και στο Σουδάν.

Η Κίνα και η Ρωσία επιδιώκουν να ανοίξουν την περιοχή στον δρόμο One Belt-One, ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες και λανθάνουσες εντάσεις για να αποκλείσουν τα υπάρχοντα κράτη και ενδεχομένως τα νέα κράτη και κράτη μέλη από μια συμμαχία με τις ΗΠΑ, Ένας δρόμος.

Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα ξεσπάσει ένας «τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», αλλά αν το έπραττε αυτό δεν θα ξεκινούσε στη Μέση Ανατολή, στη Νότια Ασία ή στην Κορεατική Χερσόνησο. Θα ξεκινούσε στο Κέρας της Αφρικής.

Συντάχθηκε από τον Adam Garrie

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here