Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

ΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) ΣΧΕΣΕΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ, ΤΙ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ, ΤΙ ΖΗΤΕΙΤΑΙ…

Πρόσφατη διαδικτυακή ανάρτηση του υπογράφοντος το άρθρο έκανε λόγο για την εν γένει και διαχρονικά υποκριτική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον. Έγραψα ότι και μετά (και) από αυτή την επίσκεψη οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπονομεύουν την πατρίδα μας σε όλα τα εθνικά μας ζητήματα.

Και πως όταν λένε οι Αμερικανοί ότι θέλουν την Ελλάδα “πυλώνα σταθερότητας” εννοούν σε μη διπλωματική γλώσσα πως την επιθυμούν (και την πιέζουν να είναι) χειραγωγούμενη με “ηγέτες” yesmen. Η Αμερική βέβαια (και όλο το παγκοσμιοποιητικό σύστημα που ενσωματώνει), ως ιμπεριαλιαστική πλανητική δύναμη που είναι, κάνει την – βρώμικη – “δουλειά” της. Το θέμα είναι εμείς ως χώρα και ως έθνος τι πράττουμε. Γιατί δεν ενεργοποιούμε τις ανεξάντλητες δυνατότητες που επιδεικνύει ιστορικά ειδικά στις κρίσιμες περιόδους ο λαός μας. Ώστε να διεκδικήσουμε τον εθνικό μας ζωτικό χώρο κυριαρχίας και ανάπτυξης, απέναντι στην όποια μεγάλη δύναμη, ή και ενίοτε σε συνεργασία μαζί της όταν εξυπηρετούνται εθνικά μας συμφέροντα.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος – από τις πολλές καλές διπλωματικές και γεωπολιτικές στιγμές τού οποίου οι σημερινοί πολιτικοί έχουν να διδαχθούν αρκετά – είχε πει ότι συμφέρει την Ελλάδα να είναι με την δύναμη που κυριαρχεί στην Μεσόγειο. Ο Ελ. Βενιζέλος, πέρα από τα 5-6 πολύ σημαντικά λάθη του σε όλη του την πορεία, ήταν δεινός διαπραγματευτής και χαρισματικός ηγέτης. Έχαιρε διεθνούς σεβασμού και κύρους και τον υπολόγιζαν οι ξένοι ως σκληρό και ευφυή “συμπαίκτη”. Έπαιρνε κρίσιμα ανταλλάγματα υπέρ του έθνους όταν έκανε εξωτερική διπλωματία.

Οι σημερινοί “ταγοί” μόνο ενδίδουν και δίνουν… Και πάντα μονοδιάστατα τάσσονται υπέρ των ΗΠΑ. Όχι επειδή κυριαρχούν οι ΗΠΑ στην Μεσόγειο (και τώρα όχι όπως παλαιότερα) αλλά επειδή είναι καριερίστες αμερικανόδουλοι ή και αμερικανοτοποθετημένοι. Η Ελλάδα έπρεπε να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και χωρίς να διαρρηγνύει απόλυτα “συμμαχίες” να κάνει καινούγριες που την οφελούν. Προκειμένου να παίρνει ανταλλάγματα από πολλές πλευρές, ή από αυτή που προσφέρει περισσότερα, κάνοντας λίγες και επιλεγμένες ανώδυνες και μη προδοτικές υποχωρήσεις.

Μόνο έτσι σού παραχωρούν, αλλά και σε υπολογίζουν. Όταν ξέρεις να λες στιβαρά ΟΧΙ ανάμεσα σε μη εθνικά μειοδοτικά ΝΑΙ. Και όταν φυσικά έχεις δημιουργήσει μια χώρα με ισχυρή και αυτάρκη οικονομία, ισχυρό στρατό και υψηλό εθνικό φρόνημα του λαού. Εν πολλοίς όλα τα παραπάνω τα κάνουν οι Τούρκοι (και τα χρησιμοποιούν μάλιστα για ανιστόρητες διεκδικήσεις και επεκτατική πολιτική έναντι των γειτόνων τους). Οι τρεις παραπάνω παράγοντες είναι ταυτόχρονα ΚΑΙ συστατικά εσωτερικής ευμάρειας, αλλά ΚΑΙ προσδίδουν καταλυτικό διαπραγματευτικό εκτόπισμα προς τα έξω. Οι Έλληνες “ηγέτες” τις τελευταίες δεκαετίες έχουν “φροντίσει” να αποδυναμώσουν δομικά (και συνεχίζουν) και τα τρία συστατικά επιτυχίας και ισχύος που προανέφερα.

Με αποτέλεσμα σήμερα η πατρίδα μας να είναι εγκλωβισμένη στον κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής της, που αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους βασικούς τομείς της δημόσιας ζωής (και στην Οικονομία), ανάμεσα στις εγγενείς παθογένειές της και στις τραγικές τους συνέπειες. Παγιδευμένη μέσα στον φαύλο κύκλο του αιτίου και του αποτελέσματος, της ανικανότητας ή της προδοσίας ανεπαρκών “ηγετών” ενός σαθρού και διεφθαρμένου πολιτικού (και οικονομικού) συστήματος. Αλλά και της λαθεμένης έως εκμαυλισμένης νοοτροπίας μεγάλου ποσοστού της ελληνικής κοινωνίας, η οποία, παράλληλα, χειμαζόμενη από την οικονομική (και όχι μόνο) κρίση προσπαθεί απλά να επιβιώσει. Και δεν έχει, σε σημαντικό βαθμό, το ενδιαφέρον, όχι μόνο για έμπρακτη αντίδραση, αλλά ούτε καν για πραγματική γνώση και ενημέρωση, πέρα από τα συστημικά επικοινωνιακά “καλούπια”. Και η αδιαφορία αυτή έχει ως αποτέλεσμα η λύση στην πολυπαραμετρική κρίση που βιώνει η κοινωνία, το κράτος και το έθνος να αναζητείται ως …νομοτέλεια από τον δράστη (εσωτερικό και εξωτερικό) που την δημιούργησε… Αυτή είναι η σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας, μέσα στην οποία αναζητείται ταυτόχρονα Κολοκοτρώνης και Καποδίστριας μαζί. Από τον λαό και από την ηγεσία του. Στον λαό και στην ηγεσία του…

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here