Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Οι Φιλιππίνες παίρνουν εκατομμύρια σε όπλα από την Κίνα σε μια κίνηση για την καταπολέμηση του Daesh. Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων Ντέλφιν Λόρενζανα δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει δωρίσει 7,35 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα και πυρομαχικά για την καταπολέμηση των τρομοκρατών.

Τα κινεζικά όπλα θα συμβάλουν στον στρατό των Φιλιππίνων στον αγώνα τους εναντίον των τρομοκρατών, δήλωσε σε τελετή ο Κινέζος Πρεσβευτής στις Φιλιππίνες, Ζάο Γιάνχουα.

Τα αυτόματα όπλα δοκιμάστηκαν προσωπικά από τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, κατά τη διάρκεια της τελετής. Εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping για το δώρο.

Εκτός από τη στρατιωτική βοήθεια που θα παράσχουν αυτά τα όπλα στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Marawi στο νησί Mindanao, η μεταφορά όπλων σηματοδοτεί επίσης μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, δήλωσε ο πρεσβευτής.

Ο Κινέζος πρεσβευτής είπε επίσης ότι η δεύτερη παρτίδα στρατιωτικής βοήθειας ανατίθεται σήμερα και σύντομα θα παραδοθεί στις Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρομοκρατία είναι ο εχθρός της Κίνας και των Φιλιππίνων και απαιτεί από τις ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών να επεκτείνουν τη συνεργασία τους.

Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην κοινή εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού, την ανταλλαγή πληροφοριών και να διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επιπλέον, η Κίνα θα δωρίσει 5 εκατομμύρια Φιλιππίνες πέσος (περίπου 100.000 δολάρια) στις οικογένειες των στρατιωτών που πέθαναν στις μάχες με τους τρομοκράτες στο Marawi και στους τραυματίες στρατιώτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν περίπου 400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 290 τρομοκρατών και 70 στρατιωτικών.

Ο Rodrigo Duterte δήλωσε ότι η Κίνα, ως «καλός φίλος», αντιλαμβάνεται «τη σοβαρότητα της κατάστασης στον αγώνα με τους μαχητές.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων άρχισε να αμφιβάλλει για την ικανότητά του να βασίζεται στην αμερικανική βοήθεια.

Πρόσφατα, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει καμία τεχνική βοήθεια από τις ΗΠΑ στα στρατεύματα των Φιλιππίνων που αγωνίζονται στο Marawi.

Οι Φιλιππίνες συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια συνθήκη για την αμοιβαία άμυνα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χώρα βασιζόταν αποκλειστικά σε αμερικανικά όπλα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Daria Panarina, εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, ο Rodrigo Duterte έχει καλό λόγο να μην εμπιστευτεί τις ΗΠΑ τώρα.

“Τον Νοέμβριο του 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν τις προμήθειες όπλων στις Φιλιππίνες. Τότε, έπρεπε να αποσταλεί μια μεγάλη παρτίδα όπλων. Οι ΗΠΑ απέρριψαν αυτή τη συμφωνία με το πρόσχημα ότι ο πρόεδρος (Duterte) διεξήγαγε μια πολύ απάνθρωπη πολιτική απέναντι στον λαό του, πρώτα απ ‘όλα στον αγώνα του ενάντια στη διακίνηση ναρκωτικών στη χώρα “, ανέφερε η Παναρίνα.

Είπε επίσης ότι αν σκοπεύει να ακολουθήσει ένα τέτοιο τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ, η Duterte θα ήταν σοφό να αναζητήσει άλλους εταίρους. Δεν επρόκειτο να ακολουθήσει τις επιθυμίες και τις συμβουλές των ΗΠΑ για το πώς να διαχειρίζεται τη χώρα του ως Πρόεδρος.

“Τώρα είναι ικανοποιημένος με οποιαδήποτε βοήθεια από οποιαδήποτε χώρα, ειδικά αν τα όπλα που λαμβάνει είναι καλύτεροι από ό, τι οι ΗΠΑ τον παρείχαν τόσο από άποψη κόστους και ποιότητας”, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

Με τα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κύριος εταίρος των Φιλιππίνων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παροχής διαφόρων όπλων. Ωστόσο, κατά κανόνα, αυτά ήταν στρατιωτικά οχήματα που είχαν ήδη διαγραφεί, καθώς και αεροπλάνα και τουφέκια. Τα όπλα δεν ήταν καινούργια και συχνά υπολειτουργούσαν.

Ο εμπειρογνώμονας δήλωσε περαιτέρω ότι, από την άλλη πλευρά, η Κίνα αποτελεί σημαντικό εταίρο για τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων επειδή του παρέχει στήριξη σε πολλούς τομείς, κυρίως στην οικονομία.

Τους τελευταίους έξι μήνες, τα μέρη υπέγραψαν συμφωνίες αξίας σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Κέντρο για την Παγκόσμια Οικονομία και Ανάπτυξη του Κινεζικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων Τζιανγκ Γκουχούν δήλωσε ότι με τον σημερινό Πρόεδρο των Φιλιππίνων υπάρχει μια αξιόπιστη βάση για την προοδευτική ανάπτυξη των σχέσεων Σινο-Φιλιππίνων.

“Η Κίνα και οι Φιλιππίνες τις τελευταίες δεκαετίες διατηρούν σταθερά φιλικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν κάποιες διαφωνίες σχετικά με το θέμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, στο οποίο οι μη περιφερειακές χώρες συνέβαλαν σημαντικά, γεγονός που κατέστρεψε τις διμερείς σχέσεις “, ανέφερε ο Yunchun.

Ωστόσο, με την έλευση του Duterte, οι Φιλιππίνες επέλεξαν μια στρατηγική προσέγγισης με την Κίνα, ως αποτέλεσμα της οποίας επέστρεψαν οι διμερείς σχέσεις.

“Επιπλέον, στον τομέα της οικονομικής στήριξης, η Κίνα, στο μέτρο του δυνατού, επενδύει στις χώρες του ASEAN, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων. Η τελευταία δεκαετία δικαίως ονομάζεται «χρυσή» για την ανάπτυξη των σχέσεων της Κίνας με τον ASEAN. Στο μέλλον αναμένουμε μια «διαμαντένια περίοδο» των σχέσεων », είπε.

Πρόσθεσε ότι η αυξανόμενη οικονομική βοήθεια μεταξύ των δύο χωρών είναι φυσική συνέπεια της ανάπτυξης αυτών των διμερών σχέσεων.

“Στο μέλλον, η κατάλληλη επαφή και συνεργασία, και ιδιαίτερα η οικονομική συνεργασία, μπορεί να αυξηθεί σε ένα νέο, υψηλότερο επίπεδο”, κατέληξε ο Κινέζος ειδικός.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here