Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Δυσάρεστα νέα για τους Τούρκους τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την πρόσφατη λυκοφιλία με την Ρωσία, οδηγούν σε απομόνωση και νευρικό κλονισμό για το μέλλον της χώρας. Η κίνηση των ΗΠΑ για εξοπλιμό των κούρδων ήταν αναμενόμενη, όμως η κίνηση της Ρωσίας να στηρίξει τους Κούρδους μάλλον κατέλαβε εξαπίνης τους Τούρκους. Το είχαμε γράψει ότι οι Ρώσοι μετά την συνάντηση με τους Κούρδους στο Deir el Zour βοηθούν τους Κούρδους εναντίον του ISIS παρόλο που οι αμερικανοί τους εξοπλίζουν. Oι Κούρδοι κατάλαβαν ότι χωρίς την στήριξη της Ρωσσίας δεν μπορούν να έχουν ελπίδες στην περιοχή.

Διαβάζουμε από τον Νίκο Χειλαδάκη

Στα κάγκελα οι Τούρκοι μετά τις πληροφορίες που φέρνουν τις ΗΠΑ όχι μόνο να μην σταματούν τις προμήθειες όπλων στους Κούρδους, όπως έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος Τραμπ στον Ερντογάν, αλλά για το νέο έτος, 2018, προβλέπεται η παράδοση όπλων συνολικού κόστους… 500 εκατομμυρίων δολαρίων!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί εξοπλίζουν ένα ολόκληρο στρατό Κούρδων της Συρίας από 30.000 αποφασισμένους μαχητές να πολεμήσουν μέχρις εσχάτως κατά των Τούρκων.

Σε πρώτη δόση θα παραδοθούν, σύμφωνα με τις τουρκικές πληροφορίες, 15 χιλιάδες καλάσνικωφ, χιλιάδες πολυβόλα, ρουκέτες, αντιαρματικοί πύραυλοι, δορυφορικά τηλέφωνα για τις επικοινωνίες και κιάλια νυκτός για να εξοπλιστεί ο κουρδικός στρατός της Συρίας.

Μάλιστα όπως αναφέρεται, η απόφαση για την χορήγηση όλων αυτών των οπλικών συστημάτων στους Κούρδους έχει υπογραφεί από την αμερικανική βουλή στις 15 Νοεμβρίου, στον προϋπολογισμό της άμυνας για το νέο έτος.

Ο εξοπλισμός των 30.000 Κούρδων διαμορφώνει μια νέα κατάσταση και σίγουρα όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, μεγάλο μέρος των αμερικανικών όπλων θα διοχετευτούν στο ΡΚΚ που πολεμά το τουρκικό καθεστώς μέσα στην Τουρκία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και από την Ρωσία το δεύτερο σόκ.

Την εντονότατη δυσαρέσκεια της Άγκυρας προκαλούν οι επανωτές πληροφορίες για την δημιουργία ουσιαστικά μιας πολεμικής ασπίδας από ρωσικές ακόμα και δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού εμπρός από τον κουρδικό θύλακα του Afrin, φράζοντας ουσιαστικά κάθε προοπτική της Τουρκίας να προσβάλλει τον θύλακα αυτόν.

Παρά του ότι εδώ και καιρό η Τουρκία συγκεντρώνει συνεχώς δυνάμεις στην περιοχή για να επιτεθεί στον θύλακα του Afrin και ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν έχει αναγγείλει την επίθεση στις αρχές του 2018, οι εξελίξεις είναι απαγορευτικές για μια τέτοια επιχείρηση καθώς οι Τούρκοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους αποφασισμένους να πεθάνουν Κούρδους, ρωσικές και συριακές δυνάμεις που έχουν πλασαριστεί απέναντι τους.

Η κατάσταση αυτή έχει θορυβήσει την Άγκυρα, με συνέπεια να αναβληθεί η σύγκληση του Εθνικού Κογκρέσου της Συρίας που είχε προγραμματιστεί για το Σότσι του ρωσικού Καυκάσου, εξ’ αιτίας του κουρδικού προβλήματος και της συμμετοχής στο Κογκρέσο και των Κούρδων κάτι που η Άγκυρα δεν το δέχεται με τίποτα.

Η μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας είναι και από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ουσιαστικά έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα βήμα μπροστά, ενώ οι Κούρδοι διατηρούν απτόητοι τις θέσεις τους και ο εφιάλτης του λεγόμενου «Βορείου Κουρδικού Διαδρόμου», παραμένει ζωντανός για την Τουρκία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here