Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Το Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν δεν αποτελούσε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το έκανε στο Ισραήλ, γεγονός που είναι ένας λόγος για τον οποίο η Ουάσινγκτον εισέβαλε στην αραβική χώρα, σύμφωνα με μια ομιλία κορυφαίου μέλους της ομάδας πληροφοριών του Λευκού Οίκου.

Η IPS αποκάλυψε τις παρατηρήσεις του Philip Zelikow, ο οποίος είναι τώρα ο εκτελεστικός διευθυντής του οργάνου που έχει συσταθεί για να ερευνήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 2001 – την επιτροπή 9/11 – στην οποία είχε προτείνει πριν από ένα χρόνο ένα βασικό κίνητρο για την εισβολή ήταν να εξαλείψει μια απειλή για το Ισραήλ, ένας ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Το χτύπημα του Zelikow για την επίθεση στο Ιράκ, όπως ξεκίνησε για την προστασία του Ισραήλ, έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια θέση του προέδρου Τζωρτζ Μπους και της διοίκησής του, η οποία ποτέ δεν ανέδειξε ανοιχτά τη σχέση μεταξύ του πολέμου του στο καθεστώς του πρώην προέδρου Χουσεΐν και της ανησυχίας του για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, επέμεινε ότι ξεκίνησε τον πόλεμο για την απελευθέρωση του ιρακινού λαού, την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής του ΟΗΕ και την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Zelikow έκανε τις δηλώσεις του σχετικά με την “ασταθή απειλή” κατά τη διάρκεια της θητείας του σε ένα άκρως γνωστό και καλά συνδεδεμένο σώμα γνωστό ως PFIAB του Προέδρου του Foreign Intelligence Advisory Board (PFIAB), το οποίο αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο.

Υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο μεταξύ 2001 και 2003.

“Γιατί το Ιράκ θα επιτεθεί στην Αμερική ή θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον μας; Θα σας πω τι νομίζω ότι η πραγματική απειλή (και είναι) και στην πραγματικότητα υπήρξε από το 1990 – είναι η απειλή εναντίον του Ισραήλ“, δήλωσε ο Zelikow σε πλήθος στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στις 10 Σεπτεμβρίου 2002, μιλώντας σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων εξωτερικής πολιτικής που αξιολογούν τον αντίκτυπο της 9ης Σεπτεμβρίου και το μέλλον του πολέμου στην τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα.

“Και αυτή είναι η απειλή που κανείς δεν τολμά να πει το όνομά της, διότι οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται βαθιά για την απειλή αυτή, θα σας πω ειλικρινά και η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει να στηρίξει ρητορικά, γιατί είναι δεν είναι μια δημοφιλής πώληση “, δήλωσε ο Zelikow.

Οι δηλώσεις είναι οι πρώτες που προέρχονται από μια πηγή που συνδέεται στενά με τη διοίκηση του Μπους αναγνωρίζοντας ότι ο πόλεμος, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τις ζωές σχεδόν 600 στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και χιλιάδων Ιρακινών, προκάλεσε την επιθυμία της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί το εβραϊκό κράτος.

Η διοίκηση, η οποία περιβάλλεται από ισχυρά υπέρ-Ισραηλινά και νεοσυντηρητικά γεράκια, αγωνίζεται επί του παρόντος για μια εκτεταμένη εκστρατεία για να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι απέτρεψε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου με παράκαμψη στο Ιράκ, φαίνεται να μην έθεσε άμεση απειλή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, που λαμβάνει ετήσια άμεση βοήθεια ύψους 3 έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρόλο που μέλη του PFIAB των 16 ατόμων προέρχονται από εξωτερική κυβέρνηση, απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του προέδρου και έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την ξένη νοημοσύνη και πρέπει να διαδραματίσουν τον ζωτικό συμβουλευτικό ρόλο τους.


Στην πανεπιστημιακή ομιλία του, ο Zelikow, ο οποίος υποστήριξε σθεναρά την επίθεση του ιρακινού δικτάτορα, εξήγησε επίσης την απειλή για το Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι η Βαγδάτη προετοίμαζε το 1990-91 να δαπανήσει τεράστια ποσά “σπάνιων σκληρών νομισμάτων” για να αξιοποιήσει τις «επικοινωνίες εναντίον ηλεκτρομαγνητικού παλμού», μια παρενέργεια μιας πυρηνικής έκρηξης που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις ραδιοφωνικές, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές επικοινωνίες.

Αυτό ήταν “μια απολύτως παράλογη δαπάνη, εκτός κι αν επρόκειτο να διεξαχθεί μια πυρηνική ανταλλαγή – αυτοί (Ιρακινοί αξιωματούχοι) δεν προετοιμαζόταν να διεξάγουν πυρηνική ανταλλαγή μαζί μας. Ήταν προετοιμασία για μια πυρηνική ανταλλαγή με τους Ισραηλινούς“, σύμφωνα με στο Zelikow.

Επίσης, πρότεινε ότι ο κίνδυνος βιολογικών όπλων που πέφτουν στα χέρια του αντι-Ισραηλινού Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης, γνωστού με το αραβικό ακρωνύμιο Χαμάς, θα απειλούσε το Ισραήλ παρά τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέχρι το σημείο όπου θα μπορούσαν να αποτρέψουν την Ουάσιγκτον από την επίθεση στη Χαμάς.

“Αναπαράγετε αυτά τα σενάρια,” είπε στο ακροατήριό του, “και θα σας πω, οι άνθρωποι το έχουν σκεφτεί, αλλά απλά δεν μιλούν πολύ γι ‘αυτό”.

“Μην κοιτάξετε τους δεσμούς μεταξύ του Ιράκ και της Αλ Κάιντα, αλλά στη συνέχεια ρωτήστε τον εαυτό σας για το ερώτημα:” gee, το Ιράκ είναι συνδεδεμένο με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και τους ανθρώπους που πραγματοποιούν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ “; να απαντήσουν · τα στοιχεία είναι άφθονα ».

Μέχρι σήμερα, η δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτεθούν στο Ιράκ για την προστασία του Ισραήλ τέθηκε μόνο με θόρυβο από ορισμένους διανοούμενους και συγγραφείς, με ελάχιστες δημόσιες ευχαριστίες από πηγές κοντά στη διοίκηση.

Οι αναλυτές που αναθεώρησαν τις δηλώσεις του Zelikow δήλωσαν ότι είναι συγκεκριμένες ενδείξεις ενός παράγοντα στη λογική της πορείας στον πόλεμο, ο οποίος έχει κατασταλεί.

“Όσοι από εμάς μιλάμε γι ‘αυτό, αναφέρονται συνήθως στην προστασία του Ισραήλ ως συνιστώσα”, δήλωσε ο Phyllis Bennis από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών της Ουάσινγκτον. “Αλλά αυτό είναι ένα πολύ καλό αποδεικτικό στοιχείο για αυτό.”

Άλλοι λένε ότι η διοίκηση πρέπει να κατηγορηθεί ότι δεν γνωστοποίησε στο κοινό τις πραγματικές της προθέσεις και τα πραγματικά κίνητρα για εισβολή στο Ιράκ.

“Αυτοί (η διοίκηση) αποφάσισαν να εισβάλουν στο Ιράκ και έπειτα άρχισαν να αναζητούν μια πολιτική για να το δικαιολογήσουν. Ήταν μια απόφαση που αναζητούσε μια πολιτική και λόγω του περίεργου τρόπου που πήγαν γι ‘αυτό, οι άνθρωποι προσπαθούν να διαβάσουν κάτι σε αυτό », δήλωσε ο Nathan Brown, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο George Washington και ειδικός στη Μέση Ανατολή.

Αλλά υποβάθμισε τη σχέση του Ισραήλ. “Όσον αφορά την εξασφάλιση του Ισραήλ, δεν έχει νόημα για μένα, διότι οι Ισραηλινοί ανησυχούν πιθανότατα περισσότερο για το Ιράν από ό, τι για το Ιράκ όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή”, δήλωσε.

Ακόμα, ο Μπράουν λέει ότι τα λόγια του Ζέλικοου έφεραν βάρος.

“Σίγουρα η θέση του θα του επέτρεπε να μιλήσει με λίγο περισσότερη εμπειρία σχετικά με τη σκέψη της διοίκησης Μπους αλλά δεν μου φαίνεται ότι είναι πιο έγκυρη από τον Wolfowitz ή τον Ράις ή τον Πάουελ ή κάποιον άλλο. ήταν ένα είδος ψαρέματος για την αιτιολόγηση μιας απόφασης που έχει ήδη γίνει “, είπε ο Μπράουν. (ΤΕΛ / 2004)

Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Πληροφοριών

Εθνική Επιτροπή για Τρομοκρατικές Επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here