Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Aξίζει να διαβάσουμε την ανάλυση δύο άρθρων για το έγκλημα του PSI από το analyst και την Ναυτεμπορική.

Την μεγαλύτερη ευθύνη για τη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει βρεθεί η πατρίδα μας, έχει ασφαλώς το PSI – μέσω του οποίου η Ελλάδα παρέδωσε κυριολεκτικά τα κλειδιά της στους δανειστές. Επομένως, χωρίς να υποτιμούμε καθόλου τις τεράστιες ευθύνες όλων αυτών που υπέγραψαν τα μνημόνια, αλλά παραμένοντας απλά ρεαλιστές, οφείλουν να τιμωρηθούν άμεσα αυτοί που το υπέγραψαν – έτσι ώστε να αποκατασταθεί τουλάχιστον εν μέρει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Υπενθυμίζουμε πως μέσω του PSI υπεγράφη η υπαγωγή των ομολόγων του δημοσίου στο αγγλικό δίκαιο, η απαγόρευση της μετατροπής του εξωτερικού χρέους σε εθνικό νόμισμα, καθώς επίσης η υποθήκευση ολόκληρης της ΕλλάδαςΌλα αυτά σε μία χρονική στιγμή που οι δανειστές φοβόντουσαν όσο τίποτα άλλο μία ελληνική χρεοκοπία – η οποία μπορεί μεν να ήταν επώδυνη, αλλά θα οδηγούσε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, ενδεχομένως με ένα δικό της εθνικό νόμισμα.

Ειδικότερα, τότε θα μπορούσε σχετικά εύκολα η Ελλάδα να προβεί σε αναβολή πληρωμών, να μετατρέψει όλο το εξωτερικό χρέος της σε δραχμές και στη συνέχεια να το πληρώνει στο δικό της νόμισμα – οπότε η υποτίμηση του δεν θα επιβάρυνε μόνο την ίδια αλλά, επίσης, όλους τους δανειστές της, ενώ το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος θα μειωνόταν πληθωριστικά.

Όσον αφορά δε την «ωφέλεια» της διαγραφής, φαίνεται καθαρά από τη διαφορά του δημοσίου χρέους του 2012, σε σχέση με το 2011 (γράφημα – πηγή), η οποία ήταν μόλις 51,3 δις € – εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούσαν εγχώριους πιστωτές, όπως τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που χρεοκόπησαν, καθώς επίσης τους Έλληνες κατόχους ομολόγων του δημοσίου.

Μόνο από τις τράπεζες χάθηκαν στη συνέχεια περίπου 44 δις € που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος, άρα τους Έλληνες φορολογουμένους (39,5 δις € του ΤΧΣ, εκ των οποίων τα 26,5 δις € σε κεφάλαια και τα 13 δις € για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, συν 4,4 δις € του ελληνικού κράτους για την αγορά προνομιούχων μετοχών). Εκτός αυτού, κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί με τις καθαρές εγγυήσεις που έχει δώσει το δημόσιο στις τράπεζες, οι οποίες υπολογίζονταν στα 90 δις € το 2014 – ποσό που ασφαλώς θα χαθεί, εάν τελικά το κράτος χρεοκοπήσει.

Συμπερασματικά, οι ζημίες από το PSI ήταν μεγαλύτερες από την ωφέλεια του – ενώ η μείωση των επιτοκίων που επετεύχθη ήταν μεν σημαντική, αλλά θα είχε καλυφθεί μετά την επέμβαση της ΕΚΤ στα μέσα του 2012, όπου μειώθηκαν δραματικά όλα τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Εκτός αυτού, λόγω του PSI κυρίως η Ελλάδα δεν συμμετείχε από την αρχή στα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ – μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η ρευστότητα, καθώς επίσης ο περιορισμός των χρεών των κρατών της Ευρωζώνης.

Πρόκειται λοιπόν για το μεγαλύτερο έγκλημα που συντελέστηκε στην πατρίδα μας, οπότε δεν πρέπει να μείνει σε καμία περίπτωση ατιμώρητο, αφού έχει προκαλέσει όλα τα επόμενα – τα οποία ενδεχομένως θα οδηγήσουν την Ελλάδα στη χρεοκοπία, καθώς επίσης στην έξοδο από την Ευρωζώνη, εάν τελικά δεν επικρατήσει η κοινή λογική και δεν συνεργαστούν τα κόμματα μεταξύ τους.

Άρθρο Ναυτεμπορικής

Καθαρό όφελος 51,2 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» του χρέους.
Μικρότερο ήταν το πραγματικό κέρδος, σύμφωνα με το βιβλίο της ΤτΕ «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης 2008-2013»
Από τη συνολική μείωση του χρέους κατά 137,9 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε με το PSI του Φεβρουαρίου του 2012 και την επαναγορά ομολόγων το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το καθαρό όφελος ήταν μόλις 51,2 δισ. ευρώ.
Περιορισμένο ήταν το καθαρό όφελος από τα δύο «hair cut» του ελληνικού χρέους που πραγματοποιήθηκαν το 2012, όπως αποκαλύπτει το βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης 2008-2013».
Από τη συνολική μείωση του χρέους κατά 137,9 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε με το PSI του Φεβρουαρίου του 2012 και την επαναγορά ομολόγων το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το καθαρό όφελος ήταν μόλις 51,2 δισ. ευρώ.
Αυτό οφείλεται στην ιδιομορφία της διαδικασίας του PSI, στις πρόσθετες ανάγκες δανεισμού που δημιούργησαν οι ίδιες οι διαδικασίες (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών), καθώς και στην ανάγκη χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.
Οπως αναφέρεται στο βιβλίο της ΤτΕ, το ύψος των παλαιών δανείων (ομολόγων) προς τους ιδιώτες επενδυτές μειώθηκε το Φεβρουάριο κατά 106 δισ. ευρώ περίπου. Επίσης, με την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο του 2012, το χρέος μειώθηκε περαιτέρω κατά 31,9 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά κατά 137,9 δισ. ευρώ.
Ομως, τονίζεται στο βιβλίο της ΤτΕ, το καθαρό όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους μετριάστηκε σημαντικά, κυρίως λόγω:
 1. Της ανάγκης για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με έκδοση νέου χρέους (ύψους 41 δισ. ευρώ εντός του 2012).
 2. Του δανεισμού ύψους 11,3 δισ. ευρώ για την επαναγορά χρέους (το Δεκέμβριο).
 3. Του γεγονότος ότι η μείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία ή άλλοι φορείς (ύψους 16,2 δισ. ευρώ) δεν οδήγησε σε μείωση του χρέους, επειδή επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος.
 4. Του δανεισμού 4,5 δισ. ευρώ για την παροχή ομολόγων του EFSF στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντισταθμιστικού οφέλους έναντι της μείωσης των απαιτήσεων που υπέστησαν.
 5. Της ανάγκης για δανεισμό 11,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του 2012 (συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής δεδουλευμένων τόκων το Φεβρουάριο, αλλά όχι και της επίπτωσης από τη στήριξη τραπεζικών ιδρυμάτων).
 6. Της ανάγκης κάλυψης λοιπών υποχρεώσεων του Δημοσίου (π.χ. πληρωμές στον ΕΜΣ, πληρωμές παλαιών οφειλών κ.λπ.) συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό το καθαρό τελικό αποτέλεσμα όλων των συναλλαγών ήταν η μείωση του χρέους εντός του 2012 μόνο κατά 51,2 δισ. ευρώ, σημειώνει η ΤτΕ.
Πηγή Ναυτεμπορική
ΣΥΝΟΨΙΣ
 1. Το χρέος που κουρεύτηκε αφορούσε εγχώριους πιστωτές, όπως τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που χρεοκόπησαν και όχι ξένους.
 2. Απο τα 137 δις κούρεμα χρέους, κατ΄ουσίαν το πραγματικό κούρεμα ήταν μόλις 51,2 δις
 3. Απαγόρευση της μετατροπής του εξωτερικού χρέους σε εθνικό νόμισμα
 4. Υπαγωγή των ομολόγων του δημοσίου στο αγγλικό δίκαιο
 5. Υποθήκευση ολόκληρης της περιουσίας της Ελλάδος μέσω ΤΑΙΠΕΔ
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here