Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχτηκε στις 5 Ιανουαρίου 2018 στα Ηλύσια, τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από τη πλευρά της Άγκυρας, αυτή η συνάντηση έπρεπε να επιτρέψει στη Τουρκία να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφεύγοντας να περάσει από το παραδοσιακό εταίρο της, τη Γερμανία, με την οποία οι σχέσεις της είναι τεταμένες.

Προπαντός, η Άγκυρα ήθελε να συμφωνήσει με το Παρίσι για τα μελλοντικά της σχέδια. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέθεσε στην Τουρκία τη διαχείριση του τζιχαντικού συστήματος, το οποίο χρηματοδοτείται από τούδε και στο εξής από το Κατάρ. Ο πρόεδρος Erdoğan έχει δύο στόχους εξωτερικής πολιτικής:

  1. Πρώτον, να λάβει την υποστήριξη των κεμαλικών εθνικιστών, πραγματώνοντας τον εθνικό όρκο του Οθωμανικού Κοινοβουλίου· λόγος για τον οποίο ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει παράνομα τη Βόρεια Κύπρο, τη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ [1].
  2. Από την άλλη πλευρά, να συνεχιστούν οι πόλεμοι μέσω παρεμβαλλομένων τζιχαντιστών, μετακινώντας το κέντρο της μάχης από την Συρία στο Κέρας της Αφρικής και την Αραβική Χερσόνησο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον μετέφερε διακριτικά 1.500 στρατιώτες στη Σομαλία και 35.000 στο Κατάρ τους τελευταίους έξι μήνες. Μετακινεί άλλους στρατιώτες στο Σουδάν και προετοιμάζεται να κάνει το ίδιο στο Τζιμπουτί.

Από τη πλευρά του Παρισιού, επρόκειτο να ανανεωθούν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις, που πάρθηκαν μυστικά το 2011 από τους κκ. Juppe και Davutoğlu με τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου, για παράδειγμα, για τη –μεταξύ των άλλων- δημιουργία ενός νέου Κράτους στο βόρειο τμήμα της Συρίας όπου η Τουρκία θα μπορεί να εκδιώξει τους Κούρδους της [2]. Αυτή η συμφωνία καταγγέλθηκε μονομερώς από τον πρόεδρο Hollande μετά τη μάχη του Ain al-Arab (λέγεται «Kobané» στην ορολογία του ΝΑΤΟ), προκαλώντας μια ισχυρή αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας: τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν από το Ντάες στις 13 Νοεμβρίου 2015 [3]. Δεν είναι αναγκαστικά αντιφατικό με τις τρέχουσες επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας.

Ιστορικά, οι Κούρδοι είναι νομαδικός λαός, όπως οι Τσιγγάνοι στην Ευρώπη, αλλά σε πολεμική έκδοση. Κυκλοφορούσαν στην κοιλάδα του Ευφράτη και μπορούσαν να διασχίσουν το βόρειο τμήμα της σημερινής Συρίας [5]. Στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ορισμένοι στρατολογήθηκαν για να συμμετάσχουν στην εξόντωση των χριστιανών γενικά και των Αρμενίων ειδικότερα [6]. Ως ανταμοιβή για τα εγκλήματά τους, έλαβαν τη γη των Αρμενίων που είχαν σκοτώσει και αποδήμησαν.

Κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιοκρατίας, Κούρδοι από τη φυλή Millis στρατολογήθηκαν για να συντρίψουν τον αραβικό εθνικισμό στη Ράκκα και στο Χαλέπι, στη συνέχεια έφυγαν από τη Συρία όταν έγινε ανεξάρτητη.

Η «Ροζάβα» ιδρύθηκε στην αραβική γη, όπου οι Κούρδοι δεν είναι παρόντες συνεχώς παρά μόνο μετά από την καταστολή που υπέστησαν στη διάρκεια του τουρκικού εμφύλιου πόλεμου της δεκαετίας του 1980. Οι μουσουλμανικοί και χριστιανικοί πληθυσμοί που ζούσαν εκεί εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Συρίας και δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ως πολίτες.

Η «Ροζάβα» ανατέθηκε στο PYD, ένα κόμμα που στο παρελθόν ήταν μαρξιστικό-λενινιστικό υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης, που ξαφνικά έγινε υπέρ-αμερικανικό αναρχικό [7].

Αυτός ο χάρτης, που δημοσιεύθηκε από την Robin Wright εννέα μήνες πριν από την επίθεση του Ντάες στο Ιράκ και τη Συρία, παρουσιάζει τα σύνορα της «Ροζάβας» και του «Χαλιφάτου». Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Πενταγώνου, διορθώνει εκείνο που δημοσίευσε το 2005 ο Ralf Peters για την αναδιαμόρφωση της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Το Πεντάγωνο είχε προγραμματίσει το 2013 να υποστηρίξει το γαλλο-τουρκικό σχέδιο στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Οργάνωνε ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός «Σουνιστάν» στο Ιράκ και τη Συρία (σχέδιο της Robin Wright). Ωστόσο, εγκατέλειψε και τα δύο σχέδια όταν ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να εξαφανίσει το Ντάες, χωρίς πλέον να θεωρήσει το κουρδικό ζήτημα ως δικαιολογία της παρουσίας των GI στη Συρία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιστρέψουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο αρχικό σχέδιο.

Εξάλλου, δεδομένης της αποτυχίας πέρυσι της δημιουργίας ενός άλλου κουρδικού Κράτους από το Ισραήλ, αυτή τη φορά στο βόρειο Ιράκ [8], το Παρίσι και η Άγκυρα έπρεπε να προβλέψουν την αντίθεση του Ιράν, του Ιράκ, της Συρία και γενικότερα σχεδόν όλου του αραβικού κόσμου.

Η Άγκυρα η οποία επιθυμούσε ενεργά το 2011 τη δημιουργία ενός κουρδικού ψευδοκράτους στη βόρεια Συρία, αντιτίθεται αν η νέα οντότητα χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες (οι οποίες προσπάθησαν να δολοφονήσουν τρεις φορές τον πρόεδρος Erdoğan και χρηματοδότησε ένα κουρδικό κόμμα για να χάσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο). Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Macron, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη κόκκινη γραμμή του: να αποτραπεί κάθε δυνατότητα για το PKK -που η Γαλλία περιγράφει επίσης ως «τρομοκρατική οργάνωση» – να δημιουργήσει ένα διάδρομο που του επιτρέπει να εισάγει όπλα από τη Μεσόγειο προς τη Νοτιοανατολική Ανατολία. Ως εκ τούτου, το ζήτημα περιορίζεται στο να εξασφαλιστεί ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του PKK και της «Ροζάβας» θα καταλήξουν σε μόνιμή διακοπή και ότι το νέο Κράτος δεν θα έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Τιερί Μεϊσάν

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά

Πηγή
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

 

[1] “Η στρατιωτική στρατηγική της νέας Τουρκίας”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 11 octobre 2017.

[2] “Το επαίσχυντο σχέδιο ενός ψευδο-Κουρδιστάν”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 8 décembre 2015.

[3] “Το κίνητρο των επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 28 mars 2016.

[4] « Formation de soldats français à l’encadrement de Daesh », Réseau Voltaire, 24 octobre 2016.

[5] Για τους Κούρδους, διαβάστε την έρευνα σε τρία μέρη] της Sarah Abed, Μετάφραση Jean-Marc και Marc Grossouvre Chicot, Voltaire Network , Σεπτέμβριος 2017

[6] “Η Τουρκία συνεχίζει σήμερα την Γενοκτονία των Αρμενίων”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά(Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 27 avril 2015.

[7] “Οι αναρχικές Ταξιαρχίες του ΝΑΤΟ”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 12 septembre 2017.

[8] “Κουρδιστάν: τι κρύβει το δημοψήφισμα”, του Τιερί Μεϊσάν, al-Watan(Συρία) , Δίκτυο Βολταίρος, 28 septembre 2017.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here