Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

H κάθοδος των Ρώσσων στην Μ. Ανατολή με την νικηφόρα προέλαση στον πόλεμο κατά του ISIS στην Συρία συνεχίζει να φέρνει γεωπολιτικές ανατροπές. Συγκεκριμένα, το Πακιστάν, ο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή με αμερικανικές βάσεις στα σύνορα με το Ιράν “αλλάζει στρατόπεδο” ή μάλλον σε πρώτη φάση δείχνει να ουδετεροποιείται από την φιλοαμερικάνικη θέση που είχε μέχρι σήμερα.

Έτσι οι Αμερικανοί μετά την Τουρκία χάνουν και το Πακιστάν από σύμμαχό τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές και μυστικές συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό Άμυνας Khurram Dastgir Khan.

Οι τελευταίες εξελίξεις δυσκολεύουν το ΝΑΤΟ στον σταγγαλισμό του Ιράν, διότι το Πακιστάν δεν προτίθεται να παίξει το παιχνίδι των ΗΠΑ στέλνοντας μουτζαχεντίν από τα σύνορά του μέσα στο Ιράν για να ξεκινήσει μία ακόμα αραβική “Άνοιξη” μέσα στο Ιράν όπως έγινε και με την Συρία και την Λιβύη. Κατά το παρελθόν το Πακιστάν βοήθησε την CIA και την Μοσάντ να εισέλθουν τρομοκράτες μουτζαχεντίν Jundallah μέσα στο Ιράν δολοφονώντας πυρηνικούς φυσικούς επιστήμονες του Ιράν. Το Ιράν τότε είχε έρθει σε ρήξη με το Πακιστάν.

Τώρα το Πακιστάν αρνήται να παίξει το ίδιο παιχνίδι και έχει τα σύνορά του ερμητικά κλειστά δυσκολεύοντας το ΝΑΤΟικό παιχνίδι της Αραβικής Άνοιξης στο Ιράν. Το αποκορύφωμα είναι η σημερινή δήλωση του υπουργού Αμύνης της χώρας για διακοπή των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Το Πακιστάν κατάλαβε ότι το ISIS το δημιούργησαν οι ΗΠΑ και οι Ρώσσοι το πολέμησαν, άρα η συμμαχία του Πακιστάν με τις ΗΠΑ εναντίον του ISIS στο Αφγανιστάν είναι μία ατελέσφορη επωνείδηστη και ζημιογόνος συμμαχία που μόνο ποταμούς αίματος για τον λαό του Πακιστάν έχει φέρει.

Διαβάστε το άρθρο από το Συριακό Al Masdar

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές και μυστικές συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό Άμυνας Khurram Dastgir Khan.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στο Ισλαμαμπάντ την Τρίτη, ο Χαν κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή χρησιμοποίησαν το Πακιστάν ως «αποδιοπομπαίο τράγο» για τις δικές του στρατιωτικές αποτυχίες στο Αφγανιστάν, παρά τη βύθιση δισεκατομμυρίων δολαρίων στη σύγκρουση.

Έχουμε αναστείλει την πλήρη συνεργασία των υπουργείων άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών μας. Το Πακιστάν δεν θέλει να βάλει ένα τίμημα στις θυσίες του αλλά θέλει να αναγνωριστεί “, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος σε αυτό που πολλοί Πακιστανοί θεωρούν ως προσβλητικό υπονομεύοντας και αγνοώντας από τις ΗΠΑ τον ρόλο του Πακιστάν στην καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα του .

Επιπλέον, ο Χαν πρόσθεσε ότι το Πακιστάν δεν θα επέτρεπε την εξάπλωση του Αφγανικού Πολέμου στο πακιστανικό έδαφος, πιθανότατα σε σχέση με το αμερικανικό στρατιωτικό πρόγραμμα και τις στρατιωτικές επιδρομές κατά μήκος των πακιστανικών συνόρων.

Η απάντηση του Πακιστάν έρχεται ως αντίδραση στις δηλώσεις του αμερικανικού προέδρου Donald Trump την 1η Ιανουαρίου, στην οποία κατηγόρησε το έθνος ότι είναι ένα «ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες». Ακολούθως, ο Trump κινήθηκε για να παγώσει μεγάλο μέρος της υποσχεμένης αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς το Πακιστάν, καθώς και για βοήθεια για την ασφάλεια και προγραμματισμένες παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ (πρωτεύουσα του Πακιστάν) δήλωσε ότι δεν χρειάζονται οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ο πακιστανικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας πάντοτε πολέμησε κυρίως με εγχώρια πακιστανικά κεφάλαια.

Αυτή η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επιστρέψει στο Πακιστάν χρήματα για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξάγονται για λογαριασμό των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι μια προηγούμενη υποσχεθείσα αποπληρωμή 900 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσιγκτον προς το Ισλαμαμπάντ ξαφνικά ακυρώθηκε

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here