Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Μας έμαθαν ότι το Πολυτεχνείο έριξε την Χούντα και έφερε την Δημοκρατία! Οποία ιστορική ανακρίβεια! Το Πολυτεχνείο ακύρωσε τον εκδημοκρατισμό της χώρας και έφερε την Χούντα του Ιωαννίδη που ήταν πολλή σκληρότερη από αυτή του Παπαδόπουλου και στην οποία δεν υπήρξε καμμία αντίσταση και διαλύθηκε μετά το φιάσκο της Κύπρου.

Σημειώνω κατ’ αρχήν ότι ελάχιστο ποσοστό φοιτητών πήρε μέρος τότε στα γεγονότα ενώ σήμερα κατόπιν εορτής σχεδόν όλοι ισχυρίζονται ότι ήταν στο Πολυτεχνείο ή πέρασαν απέξω και παριστάνουν τους αντιστασιακούς.

Ας πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά.

Την 21η Απριλίου 1967 εξερράγη στρατιωτική επανάσταση (στρατιωτικό κίνημα για άλλους) με αρχηγό τον συνταγματάρχη Γ. Παπαδόπουλο που επικράτησε χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα, ανέτρεψε την κυβέρνηση της ΕΡΕ ένα μήνα περίπου πρίν τις εκλογές της 28ης Μαΐου του ’67. Ο Γ. Παπανδρέου της Ενώσεως Κέντρου ηρνήτο να πάει τον υιό του Ανδρέα Παπανδρέου σε δικαστήριο για το πραξικόπημα που ετοίμαζε με το στρατιωτικό κίνημα ΑΣΠΙΔΑ και αντ΄αυτού απειλούσε ότι θα ορκίσει κυβέρνηση στην πλατεία Θεσσαλονίκης βάζοντας την χώρα σε ένα κύκλο αστάθειας.

Ο Παπαδόπουλος ως αντισυνταγματάρχης της  ΚΥΠ, γνώριζε το παιχνίδι των Αμερικανών που ετοίμαζαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου κίνημα για να πάρουν την εξουσία από τον γέρο της Δημοκρατίας Γ. Παπανδρέου και τους πρόλαβε στις 21 Απριλίου με το δικό του κίνημα – πραξικόπημα. Οι πολιτικοί συλλαμβάνονται, όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου φυγαδεύεται στην Αμερική κατόπιν έντονων πιέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας. Το καθεστώς αποσύρει την ελληνική μεραρχία από την Κύπρο ως ένδειξη καλής θελήσεως με τις ΗΠΑ γνωρίζοντας ότι πρέπει να έχει την εύνοια των ΗΠΑ για να επιβιώσει.

Έτσι οι κινηματίες αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση της χώρας αναστέλλοντας, χωρίς την γραπτή έγκριση του τότε Βασιλιά, αρκετά άρθρα του συντάγματος. Δεν ήταν το πρώτο στρατιωτικό κίνημα στην ιστορία της Ελλάδος, τον 20ο αιώνα έγιναν αρκετά (Πλαστήρας Βενιζέλος, Πάγκαλος, Μεταξάς). Οι κινηματίες συνέλαβαν τους πολιτικούς αρχηγούς, τους φυλάκισαν κατ’ αρχάς σε ξενοδοχείο και μετά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Κάποιος από αυτούς, που αργότερα έγινε και πρωθυπουργός, μέσα στο στρατιωτικό όχημα που τον μετέφερε στο ξενοδοχείο και γεμάτος φόβο ζητωκραύγαζε υπέρ των κινηματιών και ευχόταν καλή επιτυχία στο έργο τους!!!.

Δεν συνέλαβαν μόνο επώνυμους, αλλά και ανώνυμους πολίτες 6.000 περίπου τον αριθμό με σχέδιο που είχε γίνει από τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές, άρα νόμιμες, κυβερνήσεις τις χώρας. Αυτοί συνελήφθησαν χωρίς να έχουν πράξει τίποτα ή μάλλον δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν απλούστατα διότι την ώρα εκείνη κοιμόντουσαν.

 

Αντιστασιακές ενέργειες επί χούντας

Οι ελάχιστες αντιστασιακές ενέργειες, άξιες λόγου που έγιναν, ήταν οι εξής;

 1. Το κίνημα του τότε βασιλέως Κωνσταντίνου και πιστών σε αυτόν αξιωματικών στις 13-12- 1967 το οποίο απέτυχε και οι κινηματίες αξιωματικοί συνελήφθησαν.
 2. Το κίνημα του Ναυτικού το 1973, όπου το αντιτορπιλικό του πολεμικού ναυτικού ΒΕΛΟΣ με κυβερνήτη τον τότε αντιπλοίαρχο Παππά, ο οποίος αργότερα, μετά την πτώση του καθεστώτος, επανήλθε στις τάξεις του στρατεύματος έγινε και αρχηγός Ναυτικού. Το πλοίο αυτό εν ώρα ασκήσεων στη Μεσόγειο αποσκίρτησε και ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΝΗΚΕ ΜΟΝΟ ΛΙΓΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ πήραν μέρος στο κίνημα. Και ξέρετε τι σημαίνει αποσκίρτηση εν ώρα πολέμου η ασκήσεως; Λιποταξία ενώπιον του εχθρού σύμφωνα με τους νόμους ΟΛΩΝ των κρατών του κόσμου.
 3. Κάποιοι έβαλαν βόμβα σε καλάθι σκουπιδιών στην λεωφόρο Συγγρού που έσκασε στις τέσσερις τα ξημερώματα, σκοτώνοντας έναν άτυχο εργάτη που τυχαία περνούσε από εκεί να πάει στην δουλειά του. Ο βομβιστής τιμάται σήμερα ως … αντιστασιακός
 4. Έβαλαν βόμβα στο άγαλμα του Τρούμαν που εξερράγη και σκότωσε τον αστυφύλακα που την περιεργαζόταν ανύποπτος, χωρίς να γνωρίζει ότι περιείχε η σακούλα μέσα μια βόμβα.
 5. Και τέλος, μια βόμβα που έβαλαν Ιταλοί σε συνεργασία με Έλληνες στην Αμερικάνικη πρεσβεία όπου σκοτώθηκαν αυτοί που την τοποθέτησαν.
 6. Ο Αλέξανδρος Παναγούλης τοποθέτησε βόμβα με στόχο τον δικτάτορα, αυτή όμως εξερράγη χωρίς αποτέλεσμα. Ο Παναγούλης συνελήφθη, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά του δόθηκε χάρη.
 7. Στην κηδεία του αποθανόντος πολιτικού Γ. Παπανδρέου έγιναν επεισόδια, κάποιες συλλήψεις αλλά στο τέλος οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Ο Παπαδόπουλος οι Αμερικανοί και το Ισραήλ

To Πολυτεχνείο ήταν η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, όπως ακριβώς έγινε η ανατροπή Γιανουκόβιτς με τον Ποροσένκο στην Ουκρανία το 2014. Οι σχέσεις Παπαδόπουλου-ΗΠΑ το ’73 βρισκόντουσαν πια στο χειρότερο σημείο Άλλωστε από την αρχή οι ΗΠΑ δεν τον θέλανε τους πήρε την μπουκιά από το στόμα καθώς ετοίμαζαν βασιλικό πραξικόπημα.  Με την εκδίωξη όμως του Κωσταντίνου ( ο οποίος μάλλον υπήρξε ο κορυφαίος αντιστασιακός της περιόδου!) και πλήθος άλλων ενεργειών προσέγγισης του Παπαδόπουλου με το Ανατολικό Μπλοκ τα πράγματα αρχίσανε να χαλάνε.

Την 15η Ιανουαρίου 1973, ο Γ. Παπαδόπουλος ξεπερνά για πρώτη φορά τα επιτρεπόμενα όρια. Με επιστολή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ αρνείται την δωρεάν στρατιωτική βοήθεια, για λόγους εθνικής υπερηφανείας! Άλλωστε, η Ελλάς δεν είχε πλέον κανένα οικονομικό πρόβλημα, διότι είχε πετύχει ένα «οικονομικό θαύμα». Επίσης, ο Γ. Παπαδόπουλος είχε σκοπό να ξεκινήσει σύντομα την άντληση του «μαύρου χρυσού», των πετρελαίων που κρύβει το υπέδαφος της πατρίδος μας. Και βέβαια, η παροχή δωρεάν στρατιωτικής βοηθείας προς τα διάφορα κράτη, ήταν η εγγύηση της υποταγής των. Η ιστορική επιστολή Παπαδοπούλου, με την οποία η Ελλάς έσπασε τα δεσμά της, είναι η ακόλουθη: «Η κυβέρνησις απεφάσισεν όπως δηλώσει εις την κυβέρνησιν των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι παραιτείται του λοιπού, αρχής γενομένης από του τρέχοντος έτους, της παρεχομένης υπό των Ηνωμένων Πολιτειών, δωρεάν στρατιωτικής βοηθείας» (πηγή: εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» της 16ης Ιανουαρίου 1973, υπό τον πρωτοσέλιδο κεντρικό τίτλο: «Η ΕΛΛΑΣ ΠΑΡΗΤΗΘΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ – Επιστολή του κ. Γ. Παπαδοπούλου προς τον Πρόεδρον Νίξον»).

Ο Παπαδόπουλος επιχείρησε να αντιστρέψει το κλίμα. Μετά την προ καιρού παύση της λογοκρισίας επιχείρησε φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος, ήτοι μετατροπή της Δικτατορίας σε Κοινοβουλευτισμό βάσει όμως του “τουρκικού μοντέλου”, δηλαδή Κοινοβουλευτισμό με παρεμβατικότητα της Στρατιωτικής Ηγεσίας ορίζοντας αρχικά σαν πρωθυπουργό τον Μαρκεζίνη που θα έκανε τις εκλογές.

Στις 8 Οκτωβρίου 1973 όλοι οι υπουργοί πολίτες και στρατιωτικοί παραιτήθηκαν ομαδικά, ο πρωτεργάτης Γ. Παπαδόπουλος ορκίστηκε πρόεδρος Δημοκρατίας και παρέδωσαν την εξουσία στον πολιτικό Σπύρο Μαρκεζίνη, σαν μεταβατικό πρωθυπουργό, ζητώντας του να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές μέχρι τον Φεβρουάριο του 1974, στον εκλογικό νόμο επιτρεπόταν να βάλουν υποψηφιότητα και οι παλαιοί πολιτικοί. Επειδή το κλίμα είχε μεταστραφεί εναντίον των πολιτικών ήξεραν ότι και με τις εκλογές δεν είχαν ελπίδες να κυβερνήσουν..

Τον Νοέμβριο εκείνον, διεθνή γεγονότα αναστάτωσαν την περιοχή του Ισραήλ και των αραβικών χωρών. Οι Αμερικανοί ζήτησαν από τον Παπαδόπουλο την άδεια σταθμεύσεως και ανεφοδιασμού αμερικανικών αεροσκαφών σε Ελληνικά αεροδρόμια πράγμα που σήμαινε εμπλοκή της χώρας μας σε πόλεμο και ο Παπαδόπουλος αρνήθηκε.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και θανατική καταδίκη του καθεστώτος ήταν το ΟΧΙ του Παπαδόπουλου στην παραχώρηση των βάσεων για να βοηθηθεί το Ισραήλ στον νέο του πόλεμο με τους Άραβες του Γιομ Κιπούρ.

Στίς 6 Οκτωβρίου του 1973 στο Ισραήλ γιόρταζαν το Γιόμ Κιπούρ, μία εβραική γιορτή. Αυτή τη μέρα διάλεξαν ο Αιγύπτιος Ανουάρ Σαντάτ και ο Σύριος Άσσαντ για να τους επιτεθούν. Το Ισραήλ δεν περίμενε αυτή την επίθεση παρ’ όλο που είχε πληροφορίες γιά αυτήν. Οι εχθροπραξίες κράτησαν περίπου ένα μήνα γιά να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία στις 19 Νοεμβρίου του 1973. Στό διάστημα αυτό οι Αιγύπτιοι κατόρθωσαν να πάρουν πίσω τη χερσόνησσο του Σινά που είχαν χάσει το 1967, στον πόλεμο των έξη ημερών. Ένας από τους παράγοντες της ήττας των Ισραηλινών ήταν η άρνηση του Έλληνα δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις της Ελλάδος γιά τον ανεφοδιασμό και τις επιχειρήσεις του Ισραήλ.

[Το Ισραήλ τιμώρησε και τους τρεις ηγέτες της Ελλάδος, Αιγύπτου και Συρίας που συνεργάστηκαν και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την χερσόνησο του Σινά. Η Κύπρος διχοτομήθηκε, (χάρτης Κίσιγκερ) ο Παπαδόπουλος φυλακίσθηκε ισόβια με νόμο που έφερε η μεταπολίτευση το 1974 και είχε αναδρομική ισχύ !! (παγκόσμια πρωτοτυπία), Σαντάτ δολοφονήθηκε και η Συρία του Άσαντ έπεσε σε “εμφύλιο” πόλεμο από το 2012 μέχρι σήμερα.]

Οι Ισραηλινοί πήραν την απόφαση πως ο Παπαδόπουλος πρέπει να ανατραπεί. Ένας δεύτερος λόγος που οι Ισραηλινοί ήθελαν την ανατροπή του Παπαδόπουλου ήταν πως είχε αρνηθεί να εκτελέσει την εντολή που του έδωσαν να οργανώσει πραξικόπημα στην Κύπρο κατά του Μακαρίου.

Τα γεγονότα αυτά ήταν εντελώς εκτός σχεδιασμών των ΗΠΑ για την περιοχή και ο Παπαδόπουλος ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτος. Έπρεπε να βρεθεί η φόρμουλα για να πέσει και αυτή βρέθηκε μέσω του “Πολυτεχνείου”. Πράκτορες των Αμερικανών και του Καθεστώτος εισχώρησαν στον χώρο του Πολυτεχνείου προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τις διαμαρτυρίες των φοιτητών για τις αναβολές στράτευσης κτλ. Το ΚΚΕ με την Πανσπουδαστική κίνηση κατήγγειλε τους 350 πράκτορες της ΚΥΠ και της CIA.

Τελικά το Πολυτεχνείο επέτυχε τον στόχο για τον οποίο είχε στηθεί. Ο Παπαδόπουλος έπεσε, ο Ιωαννίδης ανέβηκε. Στα χρόνια που ακολούθησαν και με την έλλειψη από τον Ιωαννίδη του πολιτικού νου του Παπαδόπουλου οι αμερικανοί καταφέρανε δουλεύοντας την ελληνική ηγεσία μέσω του μαιτρ της αποσταθεροποίησης κρατών Χένρυ Κίσσινγκερ να αποβιβάσουν τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο και να καταλάβουν ένα ελάχιστο ποσοστό του νησιού με τεράστιες όμως απώλειες (3000-4000 νεκροί και τραυματίες) αν και δεν υπήρξε ουσιαστικά αντίσταση!

Με το φιάσκο της Κύπρου λοιπόν ήλθε πάλι στην Ελλάδα ο Κοινοβουλευτισμός, υπό του “Εθνάρχου” Κωσταντίνου Καραμανλή επί του οποίου πραγματοποιήθηκε ο Αττίλας 2 όπου ουσιαστικά τότε έγινε η κατάληψη της Κύπρου με τους Τούρκους να κατέχουν μέχρι και σήμερα σχεδόν το μησό νησί.Θυμίζουμε πως όταν ρωτήθηκε τί θα κάνει για την Κύπρο ο εθνάρχης απήντησε “Η Κύπρος κείται μακράν”, πλήρως εναρμονιζόμενος με τα συμφέροντα των ΗΠΑ οι οποίες άλλωστε τον φέρανε πίσω γι αυτόν τον λόγο.

Το Σύνταγμα των συνταγματαρχών που απηγόρευε τους παλαιούς πολιτικούς να πολιτευθούν δηλ. Παπαναδρέου και Καραμανλή αμφότεροι άνθρωποι των αμερικανών, άλλαξε και η χώρα παραδόθηκε σε ανθρώπους δικούς τους.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Όσον αφορά την εξέγερση του Πολυτεχείου το ΚΚΕ ήταν ενάντια στους φοιτητές και τους κατηγόρησε ως πράκτορες και εκ των υστέρων καπηλεύτηκε την εξέγερση πλάθοντας τον μύθο με λουτρό αίματος. Το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός ή ΚΚΕ Εσωτερικούμε με μπροστάρη τον Λαλιώτη που μιλούσε με τον οδηγό του τανκ την νύχτα του Πολυτεχνείου, και την Μαρία Δαμανάκη από τα μικρόφωνα του Πολυτεχνείου, έκτισαν τον πολιτικό τους προφίλ.

Συνοπτικά αναφέρω τα εξής:

 1. Η αναφορά της συγκλήτου του Ε.Μ.Π υπ΄ αριθμόν 3343/11.10.74 προς τον επιληφθέντα της σχετικής (τότε) δικαστικής έρευνας, η οποία βεβαιώνει την ανυπαρξία νεκρών στο χώρο του Πολυτεχνείου.
 2. Η αναφορά με ημερομηνία 22.10.74 του εισαγγελέα Τσέβα προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Αθηνών κ. Φαφούτη δια της οποίας βεβαιούται οτι εκ της διενεργηθείσης επιμελούς έρευνας, ουδέν προέκυψεν.Κανείς νεκρός μέσα στο Πολυτεχνείο.
 3. Εκ του βουλεύματος του Συμβουλίου των πλημμελοδικων του προτοδικείου Αθηνών, κατόπιν της παραπομπής των ανωτέρω στοιχείων, που αποφαίνεται ομόφωνο ότι ουδείς εφονεύθη στο χώρο του Πολυτεχνείου.
 4. Η απόφαση του Υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Μαγκάκη περί συνταξιοδοτήσεως των συγγενών των νεκρών, όπου κανένας και ποτέ δεν παρουσιάστηκε να την εισπράξει
 5. Η επώνυμη νεκρή του Πολυτεχνείου Ηλένια Ασημακοπούλου, ο αβάστακτος πόνος εκείνων που την έχασαν, τα δάκρυα του κυρίαρχου δημοκρατικού λαού που πότιζαν το σκίτσο της που ήταν πάνω στα αιματοβαμμένα κάγκελλα του Πολυτεχνείου… και ξαφνικα η αποκάλυψη…Η τραγική μορφή της Ηλένιας ήταν διαφημιστικό σκίτσο για σαπούνι από τα περιοδικά της Ευρώπης.
 6. Το 1974 ο τότε δήμαρχος Ζωγράφου Δημήτρης Μπέης προχώρησε σε εκσκαφές στον περίβολο του νεκροταφείου Ζωγράφου προκειμένου να ανακαλύψει τους ομαδικούς τάφους των νεκρών. Φυσικά δεν βρέθηκε τίποτα
 7. Η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου το 1981 αναθέτει στον Αστυνόμο Σαμπάνη (που είχε αποταχθεί από το καθεστώς Παπαδόπουλου και επανήλθε με τη μεταπολίτευση) να βρει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Οι μόνοι νεκροί που βρεθήκανε σύμφωνα με το πόρισμα Τσεβά δεν υπερέβησαν τους δεκαεπτά, ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ Πολυτεχνείου από πράκτορες του ΝΑΤΟ που φορούσαν ελληνικές στρατιωτικές στολές. Ο Παπαδόπουλος ήλεγχε την κατάσταση στο Πολυτεχνείο αλλά στις γύρω γειτονιές Περιστέρι και αλλού το παιχνίδι ήταν ήδη χαμένο. Οι απρόσμενοι νεκροί δημιούργησαν ρήγμα στο καθεστώς και ο Ιωαννίδης κατ΄εντολήν Κίσιγκερ ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Η Κύπρος ήταν το θύμα για την απώλεια της χερσονήσου του Σινά από το Ισραήλ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η Κυπρός με Μακάριο δεν μπορούσε να επιτρέψει ΝΑΤΟική υποστήριξη στο Ισραήλ. Ο Παπαδόπουλος ηρνείτο να ανατρέψει τον Μακάριο οπότε έπρεπε να φύγει. Μόλις έπεσε ο Παπαδόπουλος δρομολογήθηκε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και η εισβολή του Αττίλα. Πλέον η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει ΝΑΤΟική βάση εφόσον η Τουρκία ήταν ΝΑΤΟική χώρα και να προστατεύει εσαεί το Ισραήλ. Ο μεγαλοιδεατισμός του Μακαρίου, το εγκληματικό λάθος να καλέσει τις εγγυήτριες δυνάμεις να επέμβουν και η σθεναρή βοήθεια του καθεστώτος Παπαδοπούλου στην Αίγυπτο ήταν τα κύρια αίτια που οδήγησαν το ΝΑΤΟ να ρίξει τον Παπαδόπουλο κατ΄ εντολήν της Μοσάντ και της CIA.

Εν ολίγοις η ασφάλεια του Ισραήλ ήταν βασική η αιτία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.  Παπαδόπουλος στην Αθήνα, και Άσαντ στην Δαμασκό ήταν στόχοι της Μοσάντ για την ασφάλεια του Ισραήλ.  Έτσι το 1973 έριξαν τον Παπαδόπουλο, τον φυλάκισαν ισόβεια με νόμο του 1974 που είχε αναδρομική ισχύ (παγκόσμια πρωτοτυπία), το 2012 έγινε προσπάθεια να πέσει ο υιός  Άσαντ στην Συρία αλλά η Μόσχα στήριξε το καθεστώς Άσαντ. Η ασφάλεια του Ισραήλ και η παράνομη κατοχή των υψιπέδων του Γκολάν ήταν και πάλι η αιτία εξέγερσης στην Συρία

Η εξέγερση του Πολυτεχνείο οδήγησε αφ΄ενός στην διχοτόμηση της Κύπρου, αφ΄ετέρου στην επαναφορά του αμερικανόδουλου πολιτικού κατεστημένου που απηγορεύετο από το Σύνταγμα του καθεστώτος. Ήταν μία μεγάλη επιτυχία τόσο του ΝΑΤΟ όσο και του Ισραήλ ως αντιστάθμισμα για την απώλεια της χερσονήσου του Σινά από την Αίγυπτο.

Τώρα, κατά πόσο η εξέγερση είχε σχέση με την δημοκρατία – την στιγμή που έιχε γίνει άρση στρατιωτικού νόμου και είχαν δρομολογηθεί εκλόγες – το αφήνουμε στην κρίση σας …

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here